Brandnetelsoep met bloemen

  • 2 personen
  • 30 min
  • waardering 7,5
  • Voorgerecht
  • Hollands
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • groot klontje boter
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
  • 1 laurierblad
  • 1 takje tijm
  • 200 g aardappel, in blokjes
  • 500 ml hete kippen- of groentebouillon
  • 100 g brandnetelblad (voor de wildplukkers: ca. een derde van een boodschappentas vol geplukte brandnetel
  • zeezoutvlokken
  • eetbare bloemen om te garneren (optioneel)

Bereiden

Verhit de olijfolie en de helft van de boter in een pan met zware bodem. Voeg de sjalot, knoflook, bleekselderij, laurier en tijm toe en laat 5 tot 10 minuten zachtjes fruiten. Voeg de aardappel toe, schep goed om en bak de aardappels een paar minuten mee. Giet de hete bouillon erbij.

Voeg, zodra de aardappel gaar is (na 5 tot 10 minuten), het brandnetelblad toe en kook 3 minuten mee, tot het blad zacht is. Haal het laurierblad en takje tijm uit de pan, voeg de rest van de boter toe en pureer glad in een blender. Breng de soep op smaak met zout en serveer, als je ze hebt, met eetbare bloemen.

Extra benodigd

Blender

Tip

Pluk alleen de jonge, felgroene toppen van de brandnetels en draag handschoenen om aanraking met de pijnlijke brandharen te voorkomen. Zodra de bladeren verhit zijn geweest, verdwijnt de 'steek' van de plant.

Kookboek

Het recept 'Brandnetelsoep met bloemen' is afkomstig uit het kookboek...

Hemelse soepen

Nicole Pisani & Kate Adams

Deze soepen hebben stuk voor stuk iets hemels. Ze geven troost op een regenachtige dag, maken je gulzig omdat ze zo lekker zijn of geven je een goed... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Overige soep recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!