Italiaanse gortsoep
- 6 personen
- 90 min
- waardering 7,7
- Voorgerecht
- Italiaans
- Vlees
Ingrediënten
- 100 g parelgort
- 1½ liter kippen- of groentebouillon, met wat extra achter de hand
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 grote wortel, in blokjes
- 1 grote courgette, in blokjes
- 1 grote aardappel, in blokjes
- 1 prei (alleen het wit), kleingesneden
- 3 lichte stengels bleekselderij (uit het midden van de struik), in plakjes
- 1 grote ui, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- 50 g pancetta, grof gesneden
- 1 bosje bladpeterselie, steeltjes fijngehakt en blaadjes grof gehakt
- extra vergine olijfolie voor de smaak
- versgeraspte Parmezaanse kaas voor het serveren
- knapperig brood voor het serveren
Bereiden
Spoel de gort af in een zeef onder de koude kraan en zet hem apart.
Verwarm de bouillon op middelhoog vuur. Verhit in een andere pan de olie en doe de wortel erbij met de courgette, aardappel, prei, bleekselderij, ui, knoflook, pancetta en peterseliesteeltjes (bewaar de blaadjes voor later) en fruit alles op middelhoog vuur zonder te verkleuren.
Schenk na ca. 15 minuten de bouillon bij de groenten en breng alles tegen de kook aan. Roer de gort erdoor, leg het deksel op de pan en laat de soep onder af en toe roeren 1 uur zachtjes doorkoken.
Als de gort gaar is breng je de soep op smaak met zout en peper, de peterselieblaadjes en een flinke scheut extra vergine olijfolie. Leg het deksel terug op de pan en laat de soep van het vuur af 15 minuten rusten zodat de smaken op elkaar kunnen inwerken. Geef er Parmezaanse kaas en knapperig brood bij.
Opmerking
'De hoeveelheid bouillon in dit gort recept kan variëren, afhankelijk van de vraag hoe dorstig de gort is. Dit is een goed voorbeeld van een recept dat je met je gevoel moet koken. Controleer de soep voortdurend en voeg telkens voldoende vocht toe om te voorkomen dat de gort plakkerig wordt.' - Tobie Puttock
Kookboek
Het recept 'Italiaanse gortsoep' is afkomstig uit het kookboek...
Daily Italian
Tobie Puttock
Tobie Puttock is medeoprichter van Jamie Olivers restaurant Fifteen London en staat nu aan het hoofd van Fifteen Melbourne. In het eenvoudige maar dynamische... lees verder
© Kosmos Uitgevers