Milanese minestrone

4 personen
bereiden

waardering 8,5obv 4 waarderingen

Ingrediënten

  • 40 g lardo (Italiaans varkensspek) of vette bacon
  • ½ teentje knoflook
  • 4 uienringen
  • 1 takje platte peterselie, fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
  • 100 g gedopte verse borlottibonen
  • 3 tomaten, ontveld, zaadjes verwijderd en in blokjes
  • 3 wortels, in blokjes
  • 3 aardappelen, in blokjes
  • 2 courgettes, in blokjes
  • 1 takje salie, gehakt
  • 1 takje basilicum, gehakt
  • 200 g doperwten
  • ½ savooiekool, geschaafd
  • 100 g langkorrelige rijst
  • 2 eetlepels olijfolie
  • geraspte Parmezaanse kaas, om erbij te serveren

Bereiden

Hak de lardo of bacon fijn met de knoflook en de uienringen en doe het mengsel in een kom. Voeg de peterselie en de bleekselderij toe, meng goed door elkaar en doe in een pan. Voeg de borlottibonen, de tomaten, de wortels, de aardappelen, de courgette, de salie en het basilicum toe. Giet er 2 liter water bij, voeg zout naar smaak toe en breng op middelhoog vuur aan de kook.

Temper het vuur, leg een deksel op de pan en laat 1 uur zachtjes pruttelen. Voeg de doperwten en kool toe, dek opnieuw af en laat nog eens 15 minuten pruttelen. Voeg de rijst toe en kook onder af en toe roeren nog eens 15-18 minuten tot de rijst gaar is. De minestrone moet redelijk dik zijn. Neem de pan van het vuur, roer de olijfolie erdoor en laat afkoelen. Serveer koud met veel geraspte kaas.

Opmerking

De typische Milanese minestrone wordt zomers koud geserveerd. De soep moet afkoelen op kamertemperatuur - nooit in de koelkast - in individuele kommen bekleed met plakken bacon en afgedekt met een servet.

Kookboek

Het recept 'Milanese minestrone' is afkomstig uit het kookboek...

De zomer van De Zilveren Lepel

La vita è bella! Het leven is mooi! Zeker als je aan Italiaanse zomers denkt en het bijhorende heerlijke eten. Met 400 recepten uit 'De zomer van De Zilveren Lepel' creëer

... lees verder

© Unieboek - Van Dishoeck

Minestronesoep tips

Reacties op dit recept

  • Marja Heel vreemd dat je peterselie en basilicum 2 uur lang laat koken, omdat deze kruiden onmiddellijk hun smaak verliezen. Ook het lang meekoken van allerlei groente is niet bevorderlijk voor de smaak. Recept lijkt mij niet zo betrouwbaar.