Misosoep met shiitakes
bereiden
Ingrediënten
- 1 kg zalmgraten en -koppen
- 1 kleine ui (ca. 80 g), in vieren
- 60 g witte miso (shiro miso)
- 4 shiitakes, in dunne plakken
- 2 theelepels vers gembersap
- 16 peultjeskiemen, in stukjes van 4 cm
- 80 g geraspte daikon
Bereiden
Doe de zalmgraten en -koppen in een grote pan met de ui en 1ΒΌ liter water. Breng dit aan de kook, draai het vuur laag en laat het 20 minuten zonder deksel pruttelen. Schep eventueel schuim van de bouillon. Zeef de bouillon door een met een doek beklede zeef in een grote, schone kom. Doe de bouillon weer in de schone pan.
Doe de miso in een kommetje en voeg langzaam 250 ml van de warme bouillon toe. Blijf roeren tot de miso opgelost is. Doe dit mengsel in de pan en roer tot het goed opgenomen is.
Voeg de paddenstoelen toe en breng het geheel tegen de kook aan. Neem de pan van het vuur en roer het gembersap erdoor.
Verdeel de soep over de kommen en leg boven op de soep wat van de kiemen en daikon.
Variatietip
Serveer de soep met gefrituurde tofureepjes.
Tips
Laat voor een sterkere smaak de bouillon nog wat pruttelen nadat hij gezeefd is. U kunt ook rode miso gebruiken. Rode miso is sterker en zouter, dus neem voor dit recept niet meer dan 2 eetlepels. Gembersap wordt verkregen door geraspte verse, groene (dat wil zeggen: jonge) gember uit te persen in een zeef boven een kom. Een stukje gember van ongeveer 10 cm geeft 2 eetlepels geraspte gember. Deze hoeveelheid geraspte gember moet voldoende zijn voor de 2 theelepels sap die nodig zijn voor dit recept.
Kookboek
Het recept 'Misosoep met shiitakes' is afkomstig uit het kookboek...
Zalm
diverse auteurs
Vrijwel elk restaurant heeft recepten met de alom gewaardeerde zalm op het menu staan, of het nu om gerookte zalm of zalmfilet gaat. Door de exclusieve smaak... lees verder
© De Lantaarn