Paddenstoelensoep met gerst (kroepnik)
bereiden
Ingrediënten
- kleine handvol (15 g) gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood)
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 2 uien, fijngesnipperd
- 2 kleine of 1 grote wortelpeterselie of pastinaken, fijngesneden
- 1 knolselderij, fijngesneden
- 2 wortelen, fijngesneden
- 3 teentjes knoflook, fijngesneden
- 500 g kleine champignons (alleen hoedjes), in dunne plakjes
- kruidenbuiltje: peterselie, dille en tijm, samengebonden met een stukje keukentouw
- 2 aardappelen, in blokjes
- 100 g parelgerst, afgespoeld
- snufje versgemalen nootmuskaat (naar wens)
- 240 ml zure room of dikke yoghurt
Bereiden
Laat de porcini 40 minuten weken in 240 ml heet water (of, als je de tijd hebt, 2 uur lang in lauwwarm water).
Verhit de plantaardige olie in een soeppan op een middelhoog vuur. Doe de ui erin en fruit hem in 5 minuten glazig. Voeg de wortelpeterselie, knolselderij en wortel toe en sauteer 2 tot 3 minuten. Doe de knoflook erbij en sauteer nog eens 2 tot 3 minuten.
Haal de porcini uit het weekvocht. Knijp de paddenstoelen goed droog boven het weekvocht. Zeef het vocht daarna door een fijne zeef en bewaar het. Snijd de gewelde porcini in grove stukken. Doe de champignons en porcini in de pan en sauteer 2 tot 3 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
Doe er ca. 1½ liter water bij. Schenk ook het bewaarde weekvocht in de pan, maar zorg ervoor dat er geen achtergebleven zand of vuil meekomt. Hang het kruidenbuiltje in de pan. Breng het geheel aan de kook en laat 5 minuten koken. Voeg de aardappelen en gerst toe en breng opnieuw aan de kook. Dek de pan af, zet het vuur lager en laat 30 minuten sudderen, waarbij je af en toe het schuim van de soep schept.
Breng op smaak met nootmuskaat (indien gewenst) en nog wat zout en peper. Laat nog 15 minuten afgedekt staan. Serveer met een schep zure room.
Variatietips
Strooi wat fijngesneden verse dille over de soep voordat je hem opdient. Vervang een deel van de aardappelen door bloemkoolroosjes. Voeg 1 in blokjes gesneden courgette toe, tegelijk met de gerst en aardappelen.
Opmerking
Deze boerensoep wordt veel gegeten in Rusland en Polen, waar hij meestal vlees bevat. In koosjere huishoudens wordt hij meestal bereid zonder vlees (pareve), zodat hij geschikt is voor allerlei soorten maaltijden. En bovendien kun je hem, aangezien hij pareve is, serveren met een schep zure room waardoor hij nog veel beter smaakt. Het gedroogde eekhoorntjesbrood fungeert als vervanging voor wilde bospaddenstoelen - de geheime culinaire schat van de Oost-Europese keuken.
Kookboek
Het recept 'Paddenstoelensoep met gerst (kroepnik)' is afkomstig uit het kookboek...
De Joodse keuken
Janna Gur
De gerechten uit 'De Joodse keuken van Minsk tot Marrakech' zijn eenvoudig te bereiden met gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten. Janna Gur is er met dit boek in
... lees verder © Uitgeverij Terra