Warme of koude aardappel-preisoep (vichyssoise)

4 personen
bereiden

waardering 7,5obv 11 waarderingen

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 1 ui, in vieren
  • 400 g wit van prei, in dunne ringetjes
  • 300 g kruimige aardappelen, in kleine blokjes
  • 300 ml melk
  • 700 ml groente- of kippenbouillon

Bereiden

Smelt de boter in een soeppan en fruit hierin de ui en prei even kort. Voeg de aardappelen toe en laat even samen stoven. Melk en bouillon kunnen er nu bij.

Breng de soep op smaak en laat koken tot de aardappelen gaar zijn en de groente zacht, ongeveer 30 minuten. Pureer en zeef.

Laat eventueel afkoelen en bewaar in de koelkast voor een koude soep. Roer door de vichyssoise dan nog extra room.

Serveer met wat fijngesneden wit van de prei.

Tip

Een winterse, warme aardappel-preisoep verandert op zomerse dagen in een koele vichyssoise. Gebruik alleen het wit van de prei, dat geeft een mooie lichte kleur en een scherpere preismaak. Ook heerlijk met een paar druppels truffelolie.

Kookboek

Het recept 'Warme of koude aardappel-preisoep (vichyssoise)' is afkomstig uit het kookboek...

Amuse & voorgerecht

Dit boek staat vol kleine gerechten die naar meer smaken. Anaïsa Bruchner schreef eenvoudig te bereiden recepten voor amuses, voorgerechten en soepen... lees verder

© Uitgeverij Becht

Preisoep tips

Reacties op dit recept

  • Kees Ik zelf zou er geen ui door doen, prei is al ui-ig genoeg. Een klein beetje vers gemalen peper, liefst witte is wel lekker. De standaardversiering is fijngeknipte bieslook.