Thaise kokossoep met paddenstoelen en kip

  • 4 personen
  • 35 min
  • waardering 7,5
  • Voorgerecht
  • Thais
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 2 kippendijen (met vel en botten; totaal 250 g)
  • 2 stengels citroengras, taaie buitenste blad verwijderd, in dunne ringen
  • 3 cm gemberwortel, fijngehakt of geraspt
  • sap en rasp van ½-1 limoen (of naar smaak)
  • 1 flinke handvol koriander, steeltjes fijngehakt en blaadjes heel gelaten
  • 250 ml (botten)bouillon
  • 1 blik van 400 ml kokosmelk
  • 400 g shiitakes of oesterzwammen, in plakjes
  • 1 theelepel chilivlokken (of naar smaak)
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel tamari

Bereiden

Leg de kippendijen met het gesneden citroengras in een middelgrote pan met gember, limoenrasp en koriandersteeltjes. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Zet het deksel op de pan, draai het vuur halfhoog en pocheer de kip in circa 20-22 minuten gaar. Schep de kip uit de pan in een schaal en laat hem rusten.

Doe de kokosmelk in dezelfde pan met de shiitakes, de helft van de chilivlokken en de vissaus. Breng de soep tegen de kook aan en laat hem 6 minuten zachtjes koken. Scheur het kippenvlees intussen met twee vorken.

Doe de kip in de pan en voeg tamari, limoensap en naar smaak wat zout toe. Verdeel de soep over de kommen en bestrooi met korianderblad en de rest van de chilivlokken.

Variatietip

Vervang de kippendijen door 120 gram gare kip of vis. Verdeel ze in fijne snippers en roer ze 2-3 minuten voor het opdienen door de soep.

Opmerking

'Deze heerlijke soep is geïnspireerd op de Thaise klassieker tom gha kai, maar ik heb de traditionele citroenblaadjes vervangen door limoenrasp en -sap en de laos (galangal) door gemberwortel, omdat ze niet overal verkrijgbaar zijn - of nog niet! Als je deze producten wel kunt kopen, kun je ze samen met citroengras in de vriezer bewaren. Als je geen shiitakes of oesterzwammen kunt krijgen, zijn andere paddenstoelen ook geschikt. Vervang de kip eventueel door blokjes flespompoen en probeer hier bottenbouillon te gebruiken in plaats van water omdat dit echt een groot verschil in smaak uitmaakt.' - Melissa Hemsley

Kookboek

Het recept 'Thaise kokossoep met paddenstoelen en kip' is afkomstig uit het kookboek...

Eat happy

Melissa Hemsley

Snel, lekker en ook nog gezond eten: Melissa Hemsley laat aan iedereen met weinig tijd zien hoe je dat doet! In 'Eat Happy' geeft ze meer dan 125 eenvoudige recepten voor elk moment van de dag en talloze tips voor het winnen van tijd, het koken met... lees verder

© Fontaine Uitgevers

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Thaise soep recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!