Thaise rode rundvleescurrysoep
bereiden
Ingrediënten
- 2 eetlepels kokosolie
- 1 ui, in dunne ringen
- 1 grote rode paprika, zaadjes en zaadlijsten verwijderd, in dunne repen
- 2 teentjes knoflook, in plakjes
- 2 cm verse gemberwortel, geschild en fijngesneden
- 2 eetlepels Thaise rode currypasta (afhankelijk van de scherpte)
- 400 ml kokosmelk uit blik
- 1 liter klassieke runderbottenbouillon
- het sap van 1 limoen
- 1 eetlepel nam pla (Thaise vissaus)
- 2 kaffir-limoenblaadjes
- 450 g magere entrecote (zichtbaar vet verwijderd)
- olie, voor het invetten
- 250 g taugé
- 4 lente-uien, in ringen
- 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd, in fijne reepjes
- gehakte of hele korianderbladeren, als garnering
Bereiden
Verhit de kokosolie in een grote pan en bak de ui en paprika op laag tot middelhoog vuur tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook en gember toe en bak ze 2 minuten mee. Roer dan de currypasta erdoor en laat hem 1 minuut bakken.
Roer de kokosmelk erdoor en voeg de bouillon toe, gevolgd door het limoensap, de nam pla en kaffir-limoenblaadjes. Laat de soep op laag vuur 15 minuten zachtjes koken.
Gril intussen de entrecote in een met olie ingevette grillpan 2-4 minuten per kant, afhankelijk van hoe gaar je hem wilt hebben. Haal het vlees uit de pan en snijd het in dunne plakken. Voeg de taugé aan de soep toe en verwarm hem 2 minuten.
Schep de soep in 6 ondiepe kommen en verdeel de repen vlees, lente-ui, chilipeper en koriander erover.
Tips
Voor een beter gevulde soep kun je aan het einde geweekte rijstnoedels (volg de aanwijzingen op de verpakking) toevoegen, of verdeel de noedels over de kommen en schep de soep erover.
Je kunt een groene kipcurry-versie maken met groene currypasta, groene paprika, fijne sperziebonen, peultjes, paksoi, kippenbouillon en blokjes kipfilet. Bak de kip met de ui voordat je de currypasta erdoorheen roert en de bouillon toevoegt.
Of experimenteer eens met een zalige versie met zeevruchten. Gebruik een Thaise groene currypasta en vis- of schaaldierenbouillon plus verschillende soorten vis en schaaldieren. Kies uit stevige witvisfilets, garnalen, coquilles en jonge pijlinktvissen. Als je geen verse vis kunt krijgen, kun je altijd een doos zeevruchten (fruits de mer) uit de vriezer gebruiken.
Thaise currypasta kan per fabrikant enorm in scherpte variëren, dus voeg niet te veel tegelijk toe aan soepen en currygerechten. Gebruik een eetlepel per keer en proef dan of het pikant genoeg is.
Kookboek
Het recept 'Thaise rode rundvleescurrysoep' is afkomstig uit het kookboek...
Bouillon, recepten met bouillon als basis
Vicki Edgson & Heather Thomas
'Bouillon' bevat naast de 10 belangrijkste basisbouillons van vlees, vis en groente meer dan 50 recepten van frisse
... lees verder © Uitgeverij Terra