Gegratineerde uiensoep
bereiden
Ingrediënten
- 1½ (runder)bouillonblokje
- 40 g boter
- 500 g uien, fijngesnipperd
- 2 eetlepels bloem
- 1 laurierblad
- 200 ml droge witte wijn
- 8 sneetjes boerenbrood
- 100 g geraspte gruyère
Bereiden
Breng in een pan 1 liter water aan de kook. Voeg de blokjes rundvleesbouillon toe en roer goed, zodat ze oplossen. Smelt de boter in een grote pan en fruit de uien ca. 10 minuten, tot ze licht goudbruin zijn. Schep ze regelmatig om.
Bestrooi de uien met de bloem en schep ze voortdurend om tot het geheel lichtbruin wordt. Voeg het laurierblad, de bouillon, wijn en peper en zout toe. Leg een deksel op de pan en kook de soep 25 minuten op laag vuur.
Verwarm de oven voor op 240 °C. Neem het laurierblad uit de pan en schenk de uiensoep in vier ovenvaste soepkommen. Leg op elke soepkom 2 sneetjes brood. Bestrooi ze met de geraspte gruyère en zet ze 7 minuten in de oven, tot de sneetjes brood goed gegratineerd zijn.
Variatietips
Vervang de gruyère door emmentaler of oude kaas. Maak de uiensoep met 150 ml droge witte wijn en 2 eetlepels port en gebruik in plaats van gewone uien eens een mengeling van bijvoorbeeld lente-uitjes en rode en gewone uien.
Kookboek
Het recept 'Gegratineerde uiensoep' is afkomstig uit het kookboek...
Soepen & gazpacho's
Aude de Galard & Leslie Gogois
Ontdek hoe lekker soepen en gazpacho's kunnen zijn en welke eindeloze mogelijkheden ze bieden. Met de duidelijke recepten uit dit boek is de bereiding heel... lees verder
© Inmerc