Uiensoep à la Les Halles

6 personen
bereiden

waardering 8,2obv 125 waarderingen

Ingrediënten

  • 1¼ kg uien
  • 45 g roomboter
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • een snufje suiker
  • 500 ml lichte rode of droge witte wijn
  • 2 liter runderbouillon
  • 1 laurierblad
  • 6 dikke sneden landelijk brood, elke snee ca. 4 cm dik
  • 375 g Comté of Gruyère, geraspt

Bereiden

Snijd met een mandoline of een vlijmscherp mes de uien in de lengte in flinterdunne plakken. Zet weg.

Laat in een grote, zware steelpan op matig vuur de boter met de olie smelten. Schep er de ui door en leg er het deksel op. Schep af en toe om, voeg de suiker en wat zout en peper toe en laat 25 tot 30 fruiten tot de uien botergaar, goudbruin en licht gekarameliseerd zijn.

Giet er de wijn bij. Draai het vuur hoger en laat 8 tot 10 minuten koken tot de wijn voor de helft is ingekookt. Voeg de bouillon en het laurierblad toe. Draai het vuur matig en laat de soep ca. 45 minuten zonder deksel sudderen tot hij donker van kleur en vol van smaak is. U kunt als het vocht te snel verdampt een beetje water toevoegen, het deksel op de pan leggen en verder laten sudderen.

Verwarm vlak voor het serveren de oven voor op 200 °C. Schik de sneden brood op een bakplaat en rooster ze onder een keer omdraaien 3 tot 5 minuten per kant in de oven tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Neem ze uit de oven.

Verwijder het laurierblad uit de soep en gooi het weg. Schep de uiensoep in vuurvaste soepkommen en zet ze op een bakplaat. Leg een snee toost op elke kom soep en verdeel er de kaas over. Zet 10 tot 15 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is en de randen van de toost goudbruin zijn. Neem uit de oven en dien onmiddellijk op.

Opmerking

Deze robuuste uiensoep weerspiegelt het wezen van Parijs. De soep werd bekend als het klassieke versterkende hapje dat vroeger 's nachts in zowel grote als kleine bistro's in de buurt van Les Halles, de voormalige centrale markt, werd geserveerd.

U kunt tegenwoordig nog steeds naar de voormalige marktwijk gaan en een kom gegratineerde soep bestellen bij de eerbiedwaardige Au Pied de Cochon, die blijft zorgen voor een stroom nachtvlinders die goed weten waar ze een maaltijd kunnen vinden wanneer de rest van de stad op een oor ligt.

Kookboek

Het recept 'Uiensoep à la Les Halles' is afkomstig uit het kookboek...

Uit eten in Parijs

Bezoekers aan Parijs zijn altijd onder de indruk van de toewijding van de Parijzenaars aan het allerbeste eten. Verkopers uit streken in heel Frankrijk staan op markten

... lees verder

© Good Cook

Uiensoep tips

Reacties op dit recept

  • Annemiek Dit is het recept van de uiensoep die ik in Parijs heb gegeten! Eenvoudig om te maken! Ik heb witte wijn gebruikt en normale oude kaas (lekker veel!). Heerlijke soep, zeker een aanrader. Eet smakelijk.
  • Ferdy In plaats van de wijn, een scheut cognac voor het in de oven gaan. Heerlijk.
  • Inge Ipv wijn half flesje Leffe donkerbruin... hmmm
  • fabien Indien je de soep laat afkoelen en dan in vuurvaste potjes doet en er dan bladerdeeg overlegt (de boorden iets nat maken met water zodat het blijft plakken), wat eigeel erop smeren en direct in een voorverwarmde oven plaatsen, dan wordt de bladerdeeg meer een bolvorm en is het heel mooi om te zien. Je serveert de kaas in een potje erbij !
  • Martine Mmmmm ziet er lekker uit. Deze soep zal ik zeker eens proberen.
  • w Deze soep heb ik 47 jaar geleden in het midden van de nacht na een bezoek aan de Opera met Peter en mijn vriendin Marijke in de Hallen gegeten. Ik waande me in de hemel.
    • henny Leuke toevoeging.
  • Hanny Ik heb deze soep gisteren bereid. Ik heb alleen bouillon getrokken van een schenkel en het vlees ervan toegevoegd met een paar maggiblokjes. Het was erg lekker.
  • ineke Ik doe er altijd gebrokkeld brood in bestrooid met kaas. Dit eet makkelijker. Zo'n groot stuk brood krijg je bijna niet kapot in een kom.
  • Kiek Al tijden zocht ik een goed uiensoep recept, dit is 't! Heerlijk vol en kruidig van smaak, precies volgens recept gemaakt, uien gehalveerd en dan in dunne plakjes gesneden (gaat net even makkelijker), lang pruttelen en eten met flink veel oude kaas erop mmmm! Echt een aanrader!
  • Herman Dit recept uitgeprint, en gaan dit eerdaags proberen. Met dank voor de de moeite.
  • Eva Precies op tijd, wil de hele week al uiensoep maken. Dit recept komt heel goed van pas, en misschien wel voor vandaag. Heerlijk, dank je wel.
  • Trudy Deze ga ik beslist maken. Zocht al een tijdje naar een goed recept. Heb er nu al trek in...
  • gaston Heb ongeveer 50 jaar geleden gewerkt in Parijs en menigmaal een uiensoepje gegeten op de Hallen. Dit was niet te versmaden denk er nog steeds aan terug, maak nog regelmatig deze uiensoep thuis. Vooral omdat de kinderen er naar vragen. Als ik de soep maak voeg er wat takjes tijm er aan toe en haal deze op het laatst uit.
  • Trudy Het recept sprak gelijk aan en ik heb een heerlijke pan soep gemaakt. De eerste keer dat ik uiensoep maakte. Hm, dacht dat het moeilijk was. Nee dus. Wij hebben ervan gesmuld en het recept blijft erin...
  • walter Ik had bij uiensoep iets veel simpelers in mijn hoofd, maar deze is heerlijk en de moeite van het reduceren meer dan waard.
  • Ferdinand Top recept!! Heerlijk
  • jenny Perfect recept, ik heb alleen nog wat tijm mee laten koken.
  • Ria Volgens hetzelfde recept uit een ander boekje maak ik (al 30 jaar) deze soep regelmatig. Gebruik wel olijfolie, geen roomboter en witte wijn. Belangrijk is - geduld - de uien heel erg lang fruiten, niet laten verbranden. De soep zelf urenlang tegen het kookpunt op het kooktoestel laten staan. In de Halle stond de soep ook de hele dag te pruttelen. Uien worden dan super zacht en de soep subliem.
  • Herman Het eenvoudigste (qua bereiding) en lekkerste uiensoeprecept wat ik ken. Je waant je in Parijs in de tijd van les Halles. Dank voor het delen.
  • Merloo Goeie tip van Ineke: gebrokkeld brood, het is inderdaad een "gemodder" met zo'n stuk brood, is vaak de reden waarom ik nooit buiten de deur uiensoep zal eten :-) Tip van mij, rooster in een koekenpan eerst de grove stukken brood en hussel het om en om, dan in kom op de uiensoep, met kaas bestrooien en even onder de grill in de oven, mag dan wel niet meer origineel zijn, maar eet een stuk makkelijker.
  • Wim Het is al jaren een traditie: met nieuwjaarsdag zo rond 16:00 uur op bezoek bij de familie. En dan komt rond zessen de soep op tafel. Daar is sowieso altijd een uiensoep bij. De andere soepen variëren. Dit jaar (2016) eens deze variant geprobeerd. En het resultaat was er: bijna alle liefhebbers vonden dit een geweldig lekker recept voor uiensoep. Deze klassieker gaan we vaker maken!
  • Pieter Zojuist heb ik deze soep gemaakt en het hele huis ruikt heerlijk! Ik ben gewend uiensoep te maken met witte wijn maar deze is echt een aanrader. Dank voor het delen van dit recept!
    Ik heb weer bonuspunten van mijn gezin ontvangen :)
  • edith Heerlijke soep, smullen!
  • Kiene Heb het recept gemaakt en goede witte wijn gebruikt volgens mij (sauvignon). Dag in koelkast bewaard en precies volgens recept. Het smaakte zurig en niemand at er lekker in, alhoewel ik het zelf wel oké vond. Gezien de reacties hier vraag ik mij af wat ik fout heb gedaan? Ik zou dat heel graag horen. In koelkast was deksel op klein kiertje.
    • Miguel Ik denk dat je de uien niet lang genoeg gefruit hebt. Als je deze lang en zacht laat stoven dan worden ze heerlijk zoet, dat zou een sauvignon niet moeten kunnen verpesten.
  • Jurriaan Heerlijke soep, ik vind het recept echter voldoende voor 4 personen, niet voor 6.
  • C Perfect recept voor een klassieke uiensoep. De runderbouillon kun je zelf trekken of met een fond of bouillonblokjes. De kooktechniek zit 'm in de tijd die je het gunt. Zoals een eerdere review al meldde, geef de uien tijd om boterzacht te worden in de roomboter en olie op zacht vuur. Ook de stappen met de wijn en daarna de bouillon. De wijn op redelijk hoog vuur laten verdampen. De bouillon daarna toevoegen en dan kan het langer sudderen op laag vuur dan als in het recept. Verder gewoon recept volgen met het brood. Mmm lekker zeg.
  • Nel Al een aantal keren gemaakt. Ik gebruik alleen bij het sudderen van de uien een scheut rode port en fluweelzachte rode balsamiek.
  • Cees Heb deze soep gemaakt en geserveerd in een zelf gebakken Italiaanse bol of speltbol van ca. 150 gram deeggewicht. De bol kan je de kap eraf snijden en van de bol haal je het binnenste uit. De uitgehaalde kruim met wat knoflookolie besprenkelen en de kaas in de bol doen en op het omgekeerde kapje. Het geheel ca. 15 minuten in de oven totdat de kaas mooi is gesmolten. Nu soep serveren in de bol en kapje er weer schuin op steken met het geroosterde broodkruim er omheen. Ziet er goed uit, smaken trekken in de bol en verrassend goed te eten. Geen soepkoppen nodig en een volledige maaltijd.
  • Maya Heerlijke soep! Voor ons genoeg voor 2 personen als hoofdgerecht.
    • Maya Nog even een aanvulling. Wij hebben er met zijn tweeën van gegeten maar ik had het recept dan ook gehalveerd. Verder heeft de soep zo'n 4 uur heel zacht staan pruttelen waardoor hij steeds donkerder en voller van smaak werd. Echt een aanrader!
  • Peter De soep is hier goed bevallen, echter viel deze naar mijn mening best zout uit terwijl ik exact het recept heb gevolgd. In heb de 2 liter bouillon kant-en-klaar gekocht in de supermarkt, misschien is dit de fout?
    • Coby Ik denk dat het daar fout is gegaan. Er is in de supermarkt bouillon verkrijgbaar die met 3x van de inhoud van de pot moet worden verdund. Ik zou een rundvleesbouillonblokje gebruiken. Van maggi heb je ze ook extra krachtig. Natuurlijk is een echte bouillon getrokken van een schenkel het lekkerst. Maar daar is gewoon niet altijd tijd voor als je een gerecht gevonden hebt die je binnen een paar uur op tafel wil hebben staan :)
  • Wilhelmina Ipv runder , groentebouillon. Vegetarisch??
  • Lilian Hallo, ik wil deze soep gaan maken maar voeg liever geen alcohol toe. Waar kan ik de alcohol door vervangen ?
  • Toos Daar sluit ik mij ook bij aan. Dat zou ik ook graag weten, kan daar ook alcoholvrij bier bij...