Waterzooi op basis van dashi met vis en venkel
bereiden
Ingrediënten
- ½ dunne prei
- ½ venkel
- 1 stengel bleekselderij
- 1 wortel
- 250 g zeevruchten, zoals mosselen, kokkels of venusschelpen
- 400 g stevige visfilet zoals kabeljauw, zeewolf of zalm
- 1 liter dashi (zie onderaan het recept of gebruik dashipoeder, verkrijgbaar in de reformwinkel of toko)
- 100 ml slagroom
- 1 eetlepel Japanse sojasaus
- nootmuskaat
- pluk verse kervel
Bereiden
Was de groenten goed. Snijd de prei in dunne ringen, de venkel en bleekselderij in dunne plakjes. Schil de wortel en schaaf er met een dunschiller lange slierten van.
Was de mosselen goed, verwijder eventueel beschadigde of open schelpen en laat uitlekken. Snijd de vis in stukken van ongeveer 3 x 3 cm.
Breng de dashi aan de kook. Laat de gesneden groenten erin zakken en breng opnieuw aan de kook. Laat 5 minuten koken en voeg dan de stukken vis en de mosselen toe. Laat 3-5 minuten koken en controleer de gaarheid van de vis en of de mosselen geopend zijn. Laat anders nog even doorkoken. Gooi de dichte mosselen weg.
Voeg op het laatst de slagroom toe en breng de soep op smaak met sojasaus, nootmuskaat, peper en zout. Serveer met verse kervel.
Dashi
Laat 3 strips kombu (ca. 10 g) 30 minuten tot maximaal 3 uur wellen in een liter water. Breng langzaam aan de kook. Verwijder de kombu vlak voor het water begint te koken. Zo voorkom je dat de bouillon bitter en slijmerig wordt. Voeg 3 g bonitovlokken (of 5 g gedroogde shiitakes) toe en laat tegen het kookpunt aan ongeveer 50-60 minuten op heel laag vuur staan. Giet de bouillon door een kaasdoek of koffiefilter zodat een heldere bouillon ontstaat. Het residu en de kombu kun je eventueel nogmaals gebruiken. De dashi kun je in de koelkast een aantal dagen goed houden. Laat, wanneer je shiitakes gebruikt in plaats van bonitovlokken, de shiitakes in 250 ml handwarm water weken. Volg verder de bereidingswijze van hierboven, maar verwijder de paddenstoelen op hetzelfde moment als waarop je de kombu uit het water moest verwijderen.
Kookboek
Het recept 'Waterzooi op basis van dashi met vis en venkel' is afkomstig uit het kookboek...
Proef de zee
Anne Fleur Sanders
In 'Proef de zee' zet Anne Fleur Sanders de eigenschappen van de verschillende wieren op een rij en geeft ze verrassende recepten van vegetarische gerechten zoals zeespaghetti met burrata, geroosterde tomaatjes en basilicum
... lees verder © Uitgeverij Terra