Chocoladesoufflé
bereiden
Ingrediënten
- 250 ml melk
- 70 g kristalsuiker
- 1 vanillestokje
- 4 eieren
- 40 g boter, plus extra om in te vetten
- 40 g bloem
- 80 g pure chocolade, geraspt
- 4 eetlepels poedersuiker
Bereiden
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Breng de melk met de suiker en het opengesneden vanillestokje aan de kook. Draai het vuur uit, doe het deksel op de pan en laat de melk ca. 15 minuten staan.
Scheid intussen de eieren. Klop de eiwitten met een snufje zout zeer stijf.
Smelt de boter in een pan en roer de gezeefde bloem erdoor. Zeef de afgekoelde melk en schenk deze bij de bloem. Breng het geheel op matig vuur onder regelmatig roeren aan de kook. Draai na een paar minuten, als het mengsel net zo dik is als bechamelsaus, het vuur uit en meng de chocolade erdoor. Laat het mengsel afkoelen.
Voeg een voor een de eidooiers toe en klop ze steeds met een mixer door het mengsel, totdat er een egale massa ontstaat. Spatel voorzichtig de geklopte eiwitten erdoor.
Schep het mengsel in een met boter ingevette en met poedersuiker bestoven grote soufflévorm met een inhoud van 1 liter. Strijk de bovenzijde glad en haal een vinger langs de zijkant van de vorm om de chocoladecrème van de randen van de vorm weg te halen.
Zet de vorm 20 minuten in de oven. Verhoog de temperatuur dan tot 180 °C (zonder de deur van de oven te openen!) en bak de soufflé nog eens 15 minuten. Haal de soufflé uit de oven, bestrooi met poedersuiker en serveer direct.
Kookboek
Het recept 'Chocoladesoufflé' is afkomstig uit het kookboek...
Het grote chocolade kookboek
Alba Allotta
Chocolade is wereldwijd het favoriete ingrediënt. Maar nooit eerder verscheen er zo'n uitgebreid en verleidelijk kookboek op basis van dit magische... lees verder
© Uitgeverij Becht