Crème brulée (klassiek)
- 4 personen
- 75 min
- waardering 8
- Nagerecht
- Frans
- Vegetarisch
bevat per portie
- 475 kcal
- 7 g eiwit
- 31 g vet
- 42 g koolhydraten
Ingrediënten
- 1 vanillestokje
- naar smaak: 1 limoen
- 250 ml melk
- 5 eidooiers
- 250 ml slagroom
- 150 g suiker
Bereiden
Verwarm de oven voor op 125 °C.
Snijd het vanillestokje open. Indien gewenst: boen de limoen schoon en snijd de schil er dun af. Breng in een pan de melk tegen de kook. Leg het vanillestokje (en de limoenschil) erin en laat de melk tegen de kook aan ca. 10 minuten zachtjes trekken. Verwijder dan het vanillestokjes (en de limoenschil).
Klop in een kom de eidooiers met 75 g suiker met de handmixer licht en romig. Klop de melk en slagroom erdoor. Schenk dit mengel in 4 ingevette eenpersoons ovenschaaltjes. Schuif de schaaltjes in de oven en laat de crème in ca. 1 uur stollen. Laat de crème daarna afkoelen en in de koelkast door en door koud worden.
Strooi de rest van de suiker over de crème. Laat de suiker met behulp van een speciaal ijzer, dat je eerst in het vuur heet laat worden of met een speciale brander, mooi goudbruin karameliseren. Of zet de schaaltjes in een passende braadslede, vul de tussenruimte op met ijsblokjes en schuif de schaaltjes zo vlak onder een hete grill tot het suikerlaagje krokant en mooi goudbruin is.
Extra benodigd
Mixer
Bron
Het recept 'Crème brulée (klassiek)' wordt je aangeboden door okoko recepten. Beeld: mama_mia | Shutterstock.com