Eton mess met frambozencoulis

  • 8 personen
  • 25 min
  • waardering 7,5
  • Nagerecht
  • Engels
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 35 meringue schuimpjes (zie onderaan het recept voor zelfgemaakte schuimpjes)
  • voor de coulis
  • 250 g frambozen uit de diepvries
  • 1 eetlepel honing
  • voor de slagroom
  • 500 ml slagroom
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • voor de topping
  • 400 g vers seizoensfruit (frambozen, bosbessen, aardbeien of een mengsel)
  • 2 eetlepels gevriesdroogde frambozen

Bereiden

Leg voor de coulis de frambozen uit de diepvries in een steelpannetje, besprenkel ze met de honing en zet ze op matig vuur. Zet als de coulis gaat borrelen het vuur laag tot het zachtjes blijft borrelen en laat het nog 10 minuten koken. Proef de coulis als hij een beetje is afgekoeld en voeg indien nodig nog wat honing toe. De smaak moet een beetje zuur blijven, want de schuimpjes zijn al heel erg zoet. Pureer de coulis met de staafmixer glad en laat hem dan volledig afkoelen.

Doe voor de slagroom de slagroom en poedersuiker in een mengkom en klop de slagroom tot hij net stijf is; klop niet te lang door.

Begin 10 minuten voordat je de Eton mess wilt serveren met het in elkaar zetten van het dessert - en niet eerder! Als je het te vroeg doet, wordt het een kleffe bende.

Schik de schuimpjes op een serveerschaal. Schep de slagroom rondom de schuimpjes en leg het verse fruit op de slagroom. Schenk de zelfgemaakte coulis erover en bestrooi alles met de gevriesdroogde frambozen. Wees zo creatief als je maar wilt: je kunt bijvoorbeeld wat noten of gesmolten chocolade toevoegen.

Extra benodigd

Staafmixer

Zelfgemaakte meringue schuimpjes

Zelfgemaakte meringue schuimpjes

Verwarm de oven voor op 200 °C / gasstand 6. Bekleed een braadslee met bakpapier, schenk 300 g fijne kristalsuiker erin en zet hem 5 minuten in de oven tot de randen net gaan smelten. Door de suiker te verhitten lost die gemakkelijker op in de eiwitten en wordt het mengsel stabieler en glanzender.

Weeg intussen 150 g scharreleiwitten in de mixerkom of een mengkom die niet van plastic is. Zorg dat de kom en garde(n) vetvrij zijn. Begin langzaam te kloppen, zodat er kleine stabiliserende belletjes ontstaan. Voer dan de snelheid op tot het eiwit stijve pieken vormt en je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt. Houd het mengsel goed in de gaten en stop met kloppen voordat het er vlokkig gaat uitzien, want dan is het mengsel te lang geklopt en verliezen de proteïnen aan elasticiteit.

Als het goed is, kun je de suiker nu uit de oven halen. Verlaag de oventemperatuur naar 100 °C / gasstand ¼. Laat de ovendeur op een kier staan om het afkoelen te versnellen.

Zet de mixer weer op de hoogste stand en voeg één voor één volle eetlepels hete suiker aan de stijve eiwitten toe; zorg dat het eiwitschuim steeds weer stijve pieken vormt voordat je een nieuwe eetlepel suiker toevoegt. Kleine klontjes suiker zijn niet erg, maar pas op met grotere brokken gekaramelliseerde suiker van de randen van de braadslee, die lossen moeilijk op.

Blijf als alle suiker is toegevoegd nog 5-7 minuten op de hoogste snelheid kloppen. Neem een beetje van het mengsel tussen je vingers: als het nog korrelig aanvoelt, blijf je op de hoogste stand kloppen tot alle suiker is opgelost, het mengsel glad is en de kom wat koeler aanvoelt. In dit stadium wordt het mengsel nog steeds iets dikker. Het is klaar voor gebruik als het als een mooie gladde, glanzende piek op het topje van je vinger blijft staan.

Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Als je 35 meringue schuimpjes op de met bakpapier beklede bakplaat hebt gespoten (laat daarbij

Kookboek

Het recept 'Eton mess met frambozencoulis' is afkomstig uit het kookboek...

Meringue: zoet, zalig en oogverblindend schuim

Alex Hoffler & Stacey O'Gorman

Dit kookboek van Alex Hoffler en Stacey O'Gorman, ofwel de Meringue Girls, bevat meringue recepten in alle kleuren van de regenboog. Dit is de nieuwe... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Eton mess recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!