Oosterse Eton Mess
bereiden
Ingrediënten
- 800 ml slagroom
- 3 eetlepels poedersuiker
- 1 theelepel vanille-extract of het merg uit 1 vanillestokje
- 2 eetlepels rozenwater
- 6 kant-en-klare meringues
- 450 g frambozen
- handvol Griekse basilicum of gescheurde basilicumblaadjes
- 75 g ongezouten pistachenoten, geschaafd of gehakt (optioneel)
- voor de frambozensaus
- 225 g frambozen
- 1 eetlepels poedersuiker (mogelijk heb je meer nodig als je frambozen buiten het seizoen gebruikt)
- 1 eetlepel rozenwater
- beetje citroensap
Bereiden
Klop de slagroom, de poedersuiker, het vanille-extract of het vanillemerg, en het rozenwater met een elektrische mixer in een kom tot zachte pieken. De room mag niet te vloeibaar maar ook niet te stijf zijn, dus houd de consistentie in de gaten. Als je op de hoogste snelheid klopt, duurt het ongeveer 3 minuten.
Pureer voor de saus de frambozen met de poedersuiker, het rozenwater en het citroensap in een kom tot een glad mengsel. Strijk het mengsel door een zeef om de frambozenpitjes te verwijderen.
Neem een groot bord of zes schaaltjes. Schep nu afwisselend de room, de meringues en de frambozen in de schaaltjes, besprenkel elk laagje met wat saus en bestrooi met basilicum en pistachenoten. Garneer de bovenste laag met wat saus, wat basilicum en pistachenoten. Serveer direct.
Extra benodigd
Mixer
Opmerking
Ik heb bijna mijn hele leven in Groot-Brittanniƫ gewoond, dus Eton Mess is mij niet vreemd. Het schijnt een fabeltje te zijn, maar ik vind het een leuk idee dat dit gerecht met aardbeien en slagroom per toeval is ontstaan toen iemand op Eton College een mislukte poging deed om aardbeienpavlova te maken. In de loop der jaren heb ik elk denkbaar fruit gebruikt en verschillende smaken aan de room toegevoegd. Sommige combinaties waren misschien minder geslaagd dan andere, maar deze oosterse versie met Perzisch rozenwater, frambozen en basilicum is verrukkelijk en lekker krokant door de pistache.
Kookboek
Het recept 'Oosterse Eton Mess' is afkomstig uit het kookboek...
Persiana
Sabrina Ghayour
'Persiana' biedt een scala aan heerlijke gerechten; van voorgerechten, soepen, stoofschotels en salades tot en met desserts en zoete lekkernijen. Gebruik... lees verder
© Good Cook