Speculaasijs
- 700 ml ijs
- 45 min
- waardering 7,5
- Nagerecht
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 250 ml melk
- 250 ml slagroom
- 85 g bruine basterdsuiker
- 1 theelepel speculaaskruiden
- ¼ theelepel zout
- ½ theelepel vanille-extract
- 3 eidooiers
- 100 g speculaasjes of speculaasbrokken, in stukjes
Bereiden
Breng al roerend de melk, slagroom, basterdsuiker, speculaaskruiden, het zout en vanille-extract in een pannetje op middelhoog vuur tot net tegen de kook aan.
Leg blokjes ijs in een grote kom en giet er koud water bij tot het ijs bijna onder staat.
Klop de eidooiers los in een hittebestendige kom. Giet de warme melk al roerend beetje bij beetje bij de eidooiers om deze te temperen.
Schenk alles terug in de pan en zet het vuur laag. Blijf roeren met een spatel tot de room 80 °C is, of dikker wordt. Giet door een zeef in een kom en zet de kom op het ijsbad. Blijf regelmatig roeren tot de ijsbasis is afgekoeld. Dek af met een stukje plasticfolie direct op de ijsbasis, zodat er geen velletje op komt. Zet minimaal 4 uur, maar liever een hele nacht, in de koelkast.
Giet het ijsmengsel in de ijsmachine en laat deze draaien volgens de gebruiksaanwijzing. Voeg vlak voor het ijs klaar is de speculaas toe en laat draaien tot de speculaas goed verdeeld is.
Extra benodigd
IJsmachine
Opmerking
'Als ik speculaas proef of ruik, denk ik aan vroeger. Koekjes bij de thee of mijn vader die altijd speculaas op zijn brood at, nostalgie! De specerijen in speculaas hebben een hele herkenbare geur en smaak, die heel goed tot hun recht komen in dit ijs.' - Aniek Keijsers
Kookboek
Het recept 'Speculaasijs' is afkomstig uit het kookboek...
IJs & co
Aniek Keijsers
In 'IJs & co' komen allerlei ijsvariaties aan bod: van sorbet-, sherbet- en softijs tot roomijs, gelato en waterijs. IJs in een hoorntje, in een bakje of op een stokje. Maar ook frozen yoghurt, ijscoupes, ijstaarten en drankjes met ijs. En natuurlijk ontbreken ook... lees verder
© Good Cook. Beeld: Aniek Keijsers