IJstaart met frambozen
- 6 personen
- 165 min
- waardering 8
- Nagerecht
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 2 eiwitten
- 60 g fijne tafelsuiker
- 60 g poedersuiker
- 300 ml slagroom
- 100 g fijne tafelsuiker
- 500 ml frambozenroomijs
- 300 g frambozen
Bereiden
Verwarm de oven voor op 100 °C.
Klop voor de meringues in een kom de eiwitten stijf. Voeg de fijne tafelsuiker toe en klop 5 minuten op hoge snelheid. Zeef de poedersuiker en schep hem dan met een pannenlikker door de stijfgeklopte eiwitten.
Doe de meringue in een spuitzak. Spuit de meringue in knopjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de meringue ongeveer 2 uur in de oven op 100 °C. Laat de meringueknopjes volledig afkoelen voor je ze van het bakpapier neemt. Leg 18 knopjes weg voor het garneren van de ijstaart. Verkruimel de rest van de meringue grof.
Klop de koude slagroom uit de koelkast met een garde in een ijskoude kom (zet de kom op een laag ijsklontjes). Klop met de hand tot hij de juiste dikte heeft. Voeg pas op het laatst de fijne tafelsuiker toe om voor een licht krokante afwerking te zorgen.
Schep een laag geklopte slagroom in de vorm die je op een dienschaal hebt gezet. Strooi er het meringuekruim over en schep er bolletjes frambozenroomijs op.
Smeer een tweede laag geklopte slagroom over het roomijs. Schik frambozen naast elkaar langs de zijkanten (die zal je te zien krijgen nadat je de vorm hebt verwijderd).
Herhaal nog een keer met een laag geklopte slagroom, meringue en frambozenroomijs. Zet de ijstaart 2 uur in de diepvries.
Houd de dienschaal vlak voor het serveren een paar tellen in heet water. Verwijder de vorm. Garneer de ijstaart met de rest van de frambozen en de meringueknopjes.
Extra benodigd
Bakpapier, vierkante metalen vorm (zonder bodem) van 10 cm hoog en 15 cm lange zijkanten
Kookboek
Het recept 'IJstaart met frambozen' is afkomstig uit het kookboek...
IJstaarten uit eigen keuken
Paul Simon
Na jaren van vergetelheid is de ijstaart weer helemaal op de weg terug. Zoals dit boek laat zien, gaat er met ijstaarten een wereld open, van verfijnde taartjes voor... lees verder
© Good Cook