Kwark recepten

Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.

Kwark

Kwark is een verse witte kaas die veel op ricotta lijkt. 'Kwark' is gewoon een ander woord voor wrongel of ongerijpte kaas. Waarschijnlijk werd deze kaas al in de ijzertijd gemaakt. Kwark is een Midden-Europese kaassoort, die in landen als Duitsland en Oostenrijk bijzonder populair is. Daar roeren ze er pittige ingrediënten als karwijzaad, paprikapoeder of in ringetjes gesneden lente-ui door, voor op brood, of suiker, honing of jam, voor bij het dessert of het ontbijt. Kwark wordt ook gebruikt voor de bereiding van mousses en het bakken van zowel zoete als hartige taarten. De textuur is stevig, maar ietwat brokkelig, en de smaak is zacht en melkachtig.

Kwark bereiding

Kwark wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk, waaraan eerst een startercultuur wordt toegevoegd en dan wat stremsel. Vroeger werd de wrongel in neteldoek verpakt en opgehangen om uit te lekken. In de zuivelindustrie wordt de wei in een centrifuge van de wrongel gescheiden en de kwark in kuipjes verpakt. In het kuipje zit behalve kwark ook altijd een beetje wei. Het vetgehalte van dit zuivelproduct varieert van 0 tot 15 procent; er is magere, halfvolle, volle en roomkwark. Neem geen kwark waaraan melkpoeder is toegevoegd, want die is korrelig en niet echt lekker.

[ Beeld: Vania Georgieva | Shutterstock.com ]