Bavarois (basisrecept)
bereiden
Ingrediënten
- 500 ml melk
- 100 g suiker
- 5 eidooiers
- 12 g bladgelatine, geweekt in ruim koud water (of agar agar voor een strikt vegetarische versie)
- 300 ml slagroom, lobbig (eventueel gezoet met wat suiker)
Bereiden
Breng de melk met de helft van de suiker aan de kook. Klop in een kommetje de eidooiers los met de rest van de suiker.
Giet een beetje van de hete melk op de eidooiers en roer goed door tot het ei is opgelost in de melk. Giet het al roerend terug bij de melk.
Gaar de bavarois al roerend met een spatel op laag vuur tot circa 80 °C. Test of de temperatuur juist is en de eidooiers goed zijn gebonden: trek met je vinger een streep over de spatel waar wat bavarois aan zit. Loopt de streep niet door, dan is hij perfect. Klontjes? Dan is het mengsel te heet geworden.
Los de uitgeknepen geweekte gelatine op in de warme gebonden melk. Zet de pan met melk op ijs(water) tot de bavarois begint af te koelen en te binden.
Spatel de slagroom door de melk. Je mag geen klontjes hebben. Giet de bavarois in glaasjes om op te stijven.
Tips
Geef een eigen smaak aan je bavarois door specerijen in de melk te laten meetrekken. Voor een fruitige bavarois vervang je de melk door vruchtensap (in plaats van 500 ml melk gebruik je dan bijvoorbeeld 500 g aardbeipuree).
Fruitbavarois
Voor fruitbavarois kun je dezelfde verhouding gebruiken. Vervang dan de melk door een fruitpuree, van aardbeien, frambozen, sinaasappelsap, kersensap, enzovoort. Houd rekening met de zoetheid: gebruik je een zoete fruitsoort, dan hoeft er minder suiker bij. Fruitpurees van ananas, papaja, kiwi of vijgen zijn minder geschikt om een bavarois van te maken, omdat ze een enzym bevatten dat gelatine afbreekt. De bavarois stijft dan dus niet op. De oplossing: deze fruitsoorten eerst garen.
Kookboek
Het recept 'Bavarois (basisrecept)' is afkomstig uit het kookboek...
Masterclass Desserts
Danny Jansen
'Masterclass Desserts': van klassieke desserts als tiramisu en crème brûlée tot recepten met een twist van auteur Danny Jansen. En natuurlijk desserts met chocolade, als hemelse modder, en met fruit, zoals vanillehangop en pêche melba
... lees verder © Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld