Cannoli
bereiden
Ingrediënten
- voor het cannolideeg
- 25 g ongezouten boter
- 1 eiwit
- 55 g fijne kristalsuiker
- 25 g Italiaanse '00'-bloem, plus extra om te bestuiven
- 1 theelepel cacaopoeder
- voor de vulling
- 55 g ricotta
- 1 eetlepel fijne kristalsuiker
- 25 g pure chocolade (70% cacao), geraspt
- 25 g gedopte pistachenoten, gehakt
- geraspte schil van ½ onbehandelde citroen
- ½ theelepel puur vanille-extract
- snufje kaneel
- poedersuiker en cacaopoeder, om te bestuiven
Bereiden
Verwarm de oven voor op 190 °C (gasstand 5). Vet de stelen van twee pollepels in en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Smelt voor de deegrolletjes de boter en laat die afkoelen. Klop het eiwit stijf en spatel de suiker erdoor. Zeef de bloem en de cacaopoeder boven het eimengsel en spatel ze erdoor. Druppel de boter langs de wanden van de kom en spatel de boter door de massa. Schep 1 eetlepel van het mengsel op elke bakplaat en spreid het uit tot cirkels met een diameter van ca. 10 cm. Maak zo twee cirkels per bakplaat.
Bak ze 7 minuten in de oven tot ze stevig aanvoelen. Steek een paletmes onder elke cirkel en wikkel die rond de pollepels. Laat afkoelen, schuif ze dan van de pollepels en laat ze verder afkoelen op een rooster. Maak op deze manier acht buisjes met de rest van het mengsel.
Doe voor de vulling de ricotta in een kleine kom en meng de suiker erdoor. Spatel dan de geraspte chocolade erdoor met de noten, citroenrasp, vanille en kaneel.
Vul een spuitzak met een grote gladde spuitmond met het ricottamengsel en vul de gebakken buisjes ermee.
Leg de cannoli op een dienbord en bestuif ze met poedersuiker en cacaopoeder. Serveer direct.
Extra benodigd
Bakpapier, spuitzak
Opmerking
'Cannoli zijn misschien wel het beroemdste Siciliaanse dessert en overal op het eiland verkrijgbaar. Ze variëren aanzienlijk. Dit gebak wordt traditioneel gemaakt met houten cannolibuisjes die je kunt kopen bij kookwinkels. Voor als je ze niet kunt vinden heb ik het recept zo aangepast dat je ze ook zonder de buisjes kunt maken. Het belangrijkste wat je bij het maken van cannoli moet onthouden is dat je de gebakken omhulsels moet vullen vlak voor je ze serveert, zodat ze lekker krokant zijn. Koop ze niet bij een pasticceria; die zijn te vroeg gevuld en daardoor soppig.' - Ursula Ferrigno
Kookboek
Het recept 'Cannoli' is afkomstig uit het kookboek...
De smaak van Sicilië
Ursula Ferrigno
Ursula Ferrigno, schrijfster van onder meer de eerder verschenen bestsellers 'Trattoria' en 'Italië Thuis' dook in de geschiedenis en oorsprong van de Siciliaanse
... lees verder © Edicola