Sticky toffeepudding met geroosterde vijgen
bereiden
Ingrediënten
- 175 g eetklare, gedroogde vijgen, fijngehakt
- 1 theelepel baking soda
- 160 g boter
- 150 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 grote scharreleieren
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel vanille-extract
- voor de vijgen uit de oven
- 8 stevige, rijpe, verse vijgen, gehalveerd
- 2 eetlepels heldere honing
- voor de dadelkaramel
- 75 g dadels, fijngehakt
- 4 eetlepels kokosolie, gesmolten
Bereiden
Verhit de oven tot 180 °C (160 °C heteluchtoven). Vet een bakblik van 20 x 30 cm in en bedek de binnenkant met bakpapier.
Leg de verse vijgen met de snijkant omhoog in een aardewerk ovenschaal en bedruppel ze met de honing. Zet ze ca. 15 minuten in de oven; ze moeten gaar zijn, maar mogen niet uit elkaar vallen. Haal ze uit de oven en laat ze tot kamertemperatuur afkoelen.
Leg de gedroogde vijgen met 300 ml water in een pan en zet hem op niet te hoog vuur. Breng aan de kook en laat ca. 20 minuten pruttelen of tot het water tot de helft is ingekookt en de vijgen zacht zijn. Pureer ze met een staafmixer en roer er de baking soda door. Houd het apart.
Neem een elektrische mixer en klop in een grote kom een lichte en luchtige massa van de boter en suiker. Voeg een voor een de eieren toe en klop na elke toevoeging weer goed (als je de eieren er tegelijk in doet, kunnen ze schiften).
Spatel de vijgenpuree, de bloem en het vanille-extract door het puddingmengsel. Het moet een glad beslag worden. Giet het in het bakblik en zet het 20-25 minuten in de oven.
Maak intussen de dadelkaramel. Doe de fijngehakte dadels in een pan met 180 ml water en kook ze in ca. 5 minuten zacht. Doe ze in een keukenmachine met de gesmolten kokosolie en draai er een gladde massa van.
Check de cake – die moet gerezen zijn en stevig aanvoelen, en als je een satéprikker in het midden prikt, moet die er schoon uitkomen. Haal 'm uit de oven, laat iets afkoelen en snijd in 8 royale stukken.
Overgiet de porties voor het opdienen met dadelsaus en leg er een paar halve vijgen uit de oven bovenop.
Extra benodigd
Bakblik van 20 x 30 cm, bakpapier, staafmixer, mixer, keukenmachine
Opmerking
'Dit recept heeft al het goede van een klassieke sticky toffeepudding maar ik heb de dadels vervangen door vijgen. Het resultaat is een zoete warme, fluffy cake met originele karamelsaus, opgediend met zachte, geroosterde vijgen. Zeg dáár maar eens nee tegen!' - Donal Skehan
Kookboek
Het recept 'Sticky toffeepudding met geroosterde vijgen' is afkomstig uit het kookboek...
Vers!
Donal Skehan
'Vers!' staat boordevol toegankelijke recepten waarvan er zeker een aantal in je vaste repertoire terechtkomen. Van chunky maaltijdsoepen bomvol... lees verder
© Nieuw Amsterdam