Rijstpudding met aardbeien en rabarber en kruidkoekcrumble
- 6 personen
- 60 min
- waardering 7,5
- Nagerecht
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 120 g dessertrijst (rondkorrelige rijst)
- 200 g bruine basterdsuiker
- 1 vanillestokje
- 1 liter melk
- 500 g aardbeien
- 2 stengels rabarber
- 50 g boter
- 10 plakjes kruidkoek
Bereiden
Bereid de rijst voor: spoel de rijst onder de koude kraan en laat hem uitlekken. Doe de rijst in kokend water en laat hem 3 minuten koken. Giet af en zet weg.
Doe 100 g basterdsuiker in een pan met zware bodem. Snijd met de punt van een scherp mes het vanillestokje in de lengte doormidden. Schraap er het zaad uit en meng dat met de suiker (bewaar het stokje in een pot met suiker om vanillesuiker te maken).
Giet een beetje melk over de suiker en roer met een garde tot de suiker is opgelost.
Voeg de voorbereide rijst en de rest van de melk toe. Schep alles goed om. Laat onder regelmatig roeren zachtjes sudderen op laag vuur. Laat het rijstmengsel vooral niet te hard koken. Het moet zachtjes blijven sudderen. De rijst zal in ongeveer ca. minuten gaar zijn.
Was de aardbeien en rabarber. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd de aardbeien doormidden (houd een paar aardbeien heel als garnituur). Snijd de rabarber bij en schil de stengels zo nodig. Snijd de rabarber in plakjes. Doe de aardbeien en rabarber in een pan en schep er 50 g basterdsuiker door. Laat op laag vuur volledig gaar stoven. Schep de compote door de rijstpudding.
Laat de boter smelten in een koekenpan. Schep er zodra de boter mooi nootbruin is de verkruimelde kruidkoek door. Laat onder voortdurend roeren bakken. Schep er zodra de boter helemaal is opgenomen de overgebleven 50 g basterdsuiker door. Schep alles om tot het kruidkoekkruim gekarameliseerd en heerlijk bros is.
Schep vlak voor het serveren de helft van het kruidkoekmengsel door de rijstpudding (het kruim mag niet te vochtig worden). Verdeel de pudding over de potjes. Schep een eetlepel kruidkoekkruim op elk potje en garneer met een paar hele aardbeien.
Deze pudding is het lekkerst wanneer het kruidkoekkruim nog warm is.
Kookboek
Het recept 'Rijstpudding met aardbeien en rabarber en kruidkoekcrumble' is afkomstig uit het kookboek...
Rijstpudding, romig en zoet
Sophie Monti
Makkelijk te maken en makkelijk aan te passen. Rijstpudding kan je op talloze manieren klaarmaken, zodat je iedereen ermee kunt verrassen... lees verder
© Good Cook