Semifreddo met ahornsiroop en lavendel
- 6 personen
- 30 min
- waardering 8
- Nagerecht
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 50 g lavendelbloempjes
- 115 g kristalsuiker
- 100 g ahornsiroop, plus wat extra voor het garneren
- 3 eiwitten
- 350 ml slagroom
- poedersuiker (desgewenst)
Bereiden
Bekleed een broodblik van 450 g inhoud met plasticfolie. Laat wat folie over de rand hangen, zodat je de semifreddo later makkelijk uit het blik kunt tillen.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Strooi de lavendelbloempjes uit op een bakplaat en zet die ca. 5 minuten in de oven. Zo drogen de lavendelbloempjes en geven zo een meer uitgesproken aroma aan de semifreddo.
Doe 100 ml water, de suiker en lavendelbloempjes in een kleine, zware pan en verwarm zachtjes onder voortdurend roeren tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook. Laat zonder te roeren minstens 2 minuten koken. Voeg dan de ahornsiroop toe en laat nog 5 minuten koken. Neem van het vuur en giet door een zeef om de bloempjes te verwijderen.
Klop de eiwitten in een grote kom tot stijve, droge pieken. Giet er dan al kloppend de suikersiroop bij en klop tot het mengsel dik en luchtig is. Klop tot het mengsel koud is geworden.
Klop de slagroom tot zachte pieken. Schep de lobbige room door het eiwitmengsel tot alles goed is gemengd. Schep over in het voorbereide blik. Dek het blik af met folie en zet het minstens 5 uur in het vriesvak tot het ijs stevig is.
Neem een half uur voor het serveren de folie van het blik. Zet het blik een aantal seconden in heet water om de zijkanten los te maken. Snijd met een heet mes in plakken en druppel er nog wat ahornsiroop over. Bestuif tot slot desgewenst met poedersuiker.
Extra benodigd
Broodblik (450 g), plasticfolie
Kookboek
Het recept 'Semifreddo met ahornsiroop en lavendel' is afkomstig uit het kookboek...
IJs & sorbets
Chris & James Tanner
De onweerstaanbare recepten in dit boek zullen alle liefhebbers van roomijs inspireren. Van klassieke recepten als romig aardbeienijs tot een verrassende lekkernij... lees verder
© Good Cook