Tiramisu (de enige echte)

6 personen
bereiden
wachten

waardering 8,1obv 122 waarderingen

Ingrediënten

  • 6 eidooiers
  • 150 g suiker
  • 500 g mascarpone
  • 30 savoiardi of lange vingers
  • 300 ml sterke gezoete koffie
  • 2 eetlepels bittere cacao

Bereiden

Klop het eigeel met de suiker tot een schuimige massa. Voeg de mascarpone toe zodat een soepele room ontstaat.

Doop de biscuits in de koffie en leg ze op een rond bord (de echte tiramisu van Le Beccherie is rond).

Verdeel de helft van de room gelijkmatig over de laag biscuits. Leg er vervolgens weer een laag in koffie gedrenkte biscuits op en daarna nog een laag mascarponeroom.

Strooi er cacao overheen en zet de tiramisu minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Opmerking

'Tiramisu is ontstaan in Treviso in de Veneto. Aan het eind van de jaren zestig gaf het restaurant Le Beccherie dit nagerecht een Venetiaanse benaming: 'tirame su' (pep me op). De eigenaar van dit beroemde restaurant, de heer Campeol, vertrouwde me het originele recept toe.' - Laura Zavan

Kookboek

Het recept 'Tiramisu (de enige echte)' is afkomstig uit het kookboek...

Tiramisu

Iedereen is het erover eens: tiramisu is absoluut het heerlijkste Italiaanse recept. Met de in zachte room gedrenkte laagjes biscuit, koffie en chocola. Het succes... lees verder

© Uitgeverij Becht

Tiramisu tips

Reacties op dit recept

  • Marga Lijkt me nogal zoet! 500 gram mascarpone en 150 gram suiker en dan ook nog eens gezoete koffie. Als ik tiramisu maak gebruik ik op 300 gram mascarpone drie eetlepels suiker en in de koffie doe ik geen suiker.
    • Henk In Toscane worden Pavesini koekjes gebruikt, waar zou je die kunnen kopen? En ook daar 4 eetlepels suiker op 500 gr mascarpone.
    • Eelco Wat online speurwerk leert dat dit vermoedelijk inderdaad het originele tiramisu recept is. Dat betekent echter niet dat het ook noodzakelijkerwijs het lekkerste recept is (sowieso een kwestie van persoonlijke smaak), want Jan en alleman is vervolgens op dit recept gaan variëren en zo zijn er tientallen variaties op het origineel ontstaan...
    • Arjen Ik heb het boek “Tiramisu” van Laura Zavan hier voor me liggen. Het originele recept is hier exact overgenomen, met één verschil: in het boek staat (maar liefst) 250 g suiker. Voor degenen die 150 g al teveel vinden… Ik vraag me ook af of het een typo is in het boek.
      Alcohol hoort niet in het originele recept. Zie ook dit interview met de “uitvindster’ van tiramisu: https://www.kinggoya.com/tiramisu-and-where-it-all-began/
      En het valt inderdaad niet mee om het eigeel met de suiker stevig genoeg ( “en ruban” in het Frans) te kloppen, zodat het niet te vloeibaar is. Misschien helpt deze video met uitleg: https://youtu.be/NIbY-HYFz4c
      Persoonlijk vind ik de luchtiger versie met eiwit gemakkelijker om te maken en ook lekkerder.
    • Arjen Nog even verder gezocht en hier ook het originele recept van mevrouw Campeol gevonden, met inderdaad 250 g suiker: https://www.been-there-eaten-that-food-recipes.com/Tiramisu.html
  • Arnold Is inderdaad een heerlijk recept. Ik strooi de volgende keer de cacao er net voor het opdienen over. De cacao "smolt" (zo heet het waarschijnlijk niet maar daar leek het op).
  • Jacqueline Ik vind de hoeveelheid suiker ook te groot en jammer dat er geen scheut marsala of amaretto door de koffie gaat: geeft net even iets extra's!
    • Harry Gewoon die drank erbij doen. Is heerlijk!
  • johanna Zelf doe ik ook nog een paar eetlepels advocaat door de mascarpone, net dat beetje extra, en ook ik gebruik minder suiker, succes allemaal.
  • Marianne Mijn Tiramisu recept is er een van Romeinse oorsprong, de venetianen - lombarden en toscanen hebben ieder zo hun eigen ideeen over de Tiramisu. In mijn recept zit: 2 dl slagroom - 5 eetlepels suiker - 4 eierdooiers - 500 gram mascarpone - 200 gram lange vingers - 4 eetlepels sterke expressokoffie - 3 eetlepels amaretto en cacaopoeder. Vergeet niet dat de Italiaanen fijnproevers zijn :)
  • KARI Ik gebruik ook minder suiker. Op 4 eierdooiers en 2 stijfgeklopte eiwitten gebruik ik 100 gram suiker. Als de tiramisu door volwassenen gegeten wordt, hoort ook de Amaretto, 3 eetlepels erbij. Maar wat is dit een geweldig dessert!
  • johanna Ik voeg er ook nog advocaat aan toe en laat wat suiker weg.
  • Karen Dik mislukt. Mascarpone, suiker en eidooier mengsel is helemaal niet stijf geworden. Hoe kan dit?
    • Johnny Wanneer je het eigeel niet helemaal scheidt van het eiwit krijg je het eiwit nooit stijf.
    • Claudia Het recept vergeet te vermelden dat je het eiwit stijf moet kloppen en daar inderdaad geen eigeel bij mag. Daarna het eiwit door het roommengsel scheppen.
    • redactie okoko recepten In dit originele tiramisu recept worden géén eiwitten gebruikt, alleen eidooiers. @Karen: de mascarpone niet in één keer toevoegen, maar lepel na lepel en goed blijven doorkloppen.
    • Yvonne Bij mij ook mislukt ! Bah! De mascarponeroom loopt er gewoon uit! Hoe kan dat nou?
  • kathy Fantastisch recept, heeft heel wat positieve reacties op kerstavond gekregen.
  • else Het lijkt mij ook een heerlijk recept, alleen... ik durf geen rauwe eieren meer te eten na daar heel erg ziek van te zijn geweest (salmonella-infectie). Dus recepten met rauwe eieren sla ik over.
    • Kees Bij de Sligro kun je gepasteuriseerd eigeel kopen.
    • Nicoline Je kunt ook slagroom gebruiken in plaats van eierdooiers. Jamie Oliver heeft daar een recept van.
  • Karin Ook hier heerijk gesmuld met de kerst. Dit ga ik vaker maken, simpel en lekker!
  • annelies Prima gelukt. Wel heb ik minder suiker toegevoegd zoals anderen al vermeld hadden.
  • Zita De tiramisu was heerlijk! Moet wel zeggen dat ik er veel meer lange vingers in had gedaan, zo waren de twee lagen allebei helemaal belegd met vingers. Vond hem nog wel wat aan de natte kant!
  • Helen Heel lekker! 150 gram suiker voor 500 gram mascarpone is heerlijk. Lange vingers een voor een in koffie (met amaretto en suiker in een hoge smalle kom) dopen. Zo trekt er precies genoeg vloeistof in en wordt het niet te nat. Bodem en tweede laag uiteraard helemaal bedekken met lange vingers en hiertussen een dikke laag mascarponeroom!
  • Ingrid De smaak was heelijk met wat amandellikeur erdoorheen gedaan. Maar was toch mislukt doordat het niet stijf was geworden.
  • Danielle Ik heb hem gemaakt, ik heb ongezoette koffie gebruikt en iets minder suiker. En een tip: maak hem een dag van te voren want de volgende dag is hij dubbel zo lekker!
  • Vera Ik klop suiker en dooiers au bain marie eerst schuimig. Beter en gezonder dan met rauwe eieren!
  • Inge Tiramisu was heerlijk van smaak, maar hij stijfde niet op. Veredelde vla zullen we maar zeggen. Wel had ik bij de koffie voor de smaak wat marsala toegevoegd.. Tiramisu heet hier nu dus Tiramikwak ;)
  • Herman Het lijkt veel op het recept van de familie Gonza la Venetia. Bij dit recept wordt het eiwit ook geklopt. Aan de dooiers en aan het eiwit 50 gram suiker toevoegen. Tevens wordt er een scheut Tia Maria aan de koude koffie toegevoegd. Door de massa kun je dan 2 lagen lange vingers gebruiken. Wel minimaal 4 uur laten opstijven in de koelkast.
    • Eelco Het originele tiramisu recept (en het recept hierboven IS het originele recept) bevat enkel de volgende ingrediënten: lange vingers, eierdooiers, suiker, koffie, mascarpone en cacao poeder. Er worden geen eiwitten en geen likeur gebruikt.
  • Rebecca Ik gebruik geen eierdooiers, krijg ik last van. De helft van de mascarpone vervang ik door slagroom. Ik gebruik geen suiker, de lange vingers zijn zoet genoeg. De reden dat het niet opstijft kan zijn dat de lange vingers te slap zijn van de koffie. je moet ze alleen maar kort dippen. Opstijven gaat uiteraard ook veel sneller omdat er al slagroom in zit. Bij de weg het is heerlijk!!
  • G Ik doe een beste scheut Tia Maria door de koffie en vervang de lange vingers door een Italiaans bitterkoekje met amandel.
  • Elly Ik maak hem iets anders maar doe de helft koffie en de helft Grand Marnier. Er zei iemand dat hij niet stijf genoeg was, heb je hem lang genoeg in de koelkast gelaten? En gebruik altijd kleine eieren, want met grote mislukt het vaak.
  • Roos Wat is dit een super lekker toetje! Ik heb me gehouden aan de hoeveelheden, alleen wat amandellikeur toegevoegd aan de koffie... ZALIG. Als je te kort klopt wordt het ook niet stijf. Je moet dus als je de marscarpone toevoegt zeker 5 a 6 minuten kloppen, dan wordt het mooi stijf.
  • Marie-Chantal Het water komt me nu al in de mond! Ik doe wel amaretto in de koffie, maar geen extra suiker. Minder calorieën door de helft van de mascarpone door (magere) platte kaas of kwark (licht gesuikerd) te vervangen. Ook lekker! Jammer dat dit geen dieetvoeding is ;)
  • Kitty Ik was te ongeduldig met de lange vingers, het dopen in de koffie ging niet goed, lange vingers vielen uit elkaar voor ik ze in de vorm kon doen, dus deed eerst alles in de vorm en goot koffie erover heen, beetje bij beetje. Maar dit werkt dus niet, hij stijft niet echt goed op dan, ook niet na 4,5 uur in de koelkast. Smaak was wel heerlijk!
  • rosanne Hij staat nu in koelkast... Heb de koffie (met amaretto) in een platte bak gedaan en daar de lange vingers doorgerold... Minder suiker gebruikt zoals iedereen hier al aangaf... Hopen dat ie lukt, ander heb ik een probleem morgen, aangezien ik voor het toetje zal zorgen ;)
  • a De taart was heerlijk van smaak, alleen liep bij alles uit de springvorm (net vla) want hij was niet stijf, wie weet wat ik verkeerd heb gedaan.
    • Anja Eieren en suiker moeten met een handmixer lang worden geklopt. Daarna voeg je iedere keer een kleine hoeveelheid mascarpone toe. Tussendoor goed blijven kloppen. Mascarpone mag nooit in een keer bij de eieren toegevoegd worden: een eetlepel per keer en flink kloppen, weer een eetlepel en weer paar minuutjes kloppen enzovoorts totdat alle mascarpone wordt verwerkt.
  • ik Lekker, maar ik had een laag minder langevingers... Het werd een zwembad! En ik had ook wat minder suker kunnen gebruiken, de kilootjes zaten er binnen 5 minuten weer aan.
  • Rachel Heb de tiramisu volgens het recept gemaakt. Eidooiers met suiker 5 minuten stijfgeklopt met de mixer, toen eetlepel per eetlepel de mascarpone erbij gemengd nog even goed doorgemixt tot hij goed dik werd. Bij de koffie heb ik wel een scheutje grand manier toegevoegd. Heb hem net in de koelkast geschoven. Ben erg benieuwd hoe hij zal smaken!
  • Esther Wanneer je wel een mooie vaste Tirami Su wil, klop dan ca 3 eiwitten stijf en spatel dit door het mascarpone mengsel. Dan lukt het altijd. Dit recept is veel te zoet, gebruik gewoon het basisrecept op de site. Ik meng de koffie altijd met Kahlua likeur.
  • Pina Een tip: als je aan het einde 250 ml geklopte slagroom aan de mascarpone-eieren-mix toevoegt, krijg je een luchtiger en smeuiger tiramisu.
  • miriam Ook ik heb dit recept geprobeerd, wat aan de zoete kant maar wel lekker. De eerste keer was hij heel goed gelukt, maar de 2de keer werd het marscarpone mengsel niet goed stijf, zodat de taart ging "lopen". Hoe kan dit?
  • lutske Hallo allemaal, Ik heb ook deze tiramisu gemaakt, heerlijk van smaak alleen, hij wordt niet echt stijf. Wat doe ik verkeerd? En ook ik heb minder suiker gebruikt, zou het dan toch komen doordat ik middelgrote eieren heb gebruikt? Graag hoor ik een reactie omdat ik het graag met kerst ook zou willen maken, en dan moet ie wel perfecto zijn.
    • Rebecca Drie eenvoudige regels om te voorkomen dat de tiramisu niet goed opstijft:
      1. De lange vingers even kort in de koffie dopen en ze er niet in verdrinken.
      2. De mascarpone in delen toevoegen, niet in één keer.
      3. Niet te kort door kloppen na het toevoegen van de mascarpone, neem de tijd!
  • dieneke Goede tip: au bain marie binden en verder niet zoveel koffie nemen! Ik doe een paar lepels over de lange vingers tot ze een beetje week zijn en leg ze dan voorzichtig in een schaal. Het wordt zeker wel stijf als er niet teveel vocht bij zit, ook klop ik er 3 eiwitten door voor de luchtigheid. Perfect dit recept!
  • I. Is het niet beter om geen rauwe eieren te gebruiken vanwege het salmonella gevaar?
  • Pepe Mijn tiramisu is eerder tiramivla geworden. De tweede keer deed ik het met het eiwit (want dat stijft op) en het werkte fantastisch.
  • Jens De enige echte tiramisu. Mijn lievelingstoetje!
  • g Er bestaat ook een recept van tiramisu zonder rauwe eieren. Ik ken het helaas niet, heb het wel eens gelezen. Omdat ik absoluut geen rauwe eieren durf te gebruiken, lijkt mij dit een fijn alternatief.
  • Alessandra Ik heb hem hier gemaakt, en er Frangelico in gedaan, aangezien ik de smaak van Amaretto niet zo super vind... En het was super gelukt, iedereen was dolenthousiast!!
  • Marion Toevallig vandaag tiramisu gemaakt... ik klop eerst 3 eiwit apart op, dan klop ik de 3 dooiers samen met 100 gram suiker en beetje zout, dan voeg de mascapone toe en klop dat op, dan voeg scheppend het eiwit toe, niet op volle toeren mixen. In de koffie doe ik alleen amaretto, geen suiker meer en zet de tiramisu een uurtje in de vriezer, en daarna in de koelkast, cacao erop en klaar.
  • Frans Op zich lijkt het dat de verhoudingen niet kloppen, maar het eindresultaat is onovertroffen. Dit is het lekkerste en eenvoudigste recept voor Tiramisu. Heb dit recept nu al een aantal keren gemaakt. Paar keer mislukt. Volgens mij is de truc om de dooiers goed te kloppen en de mascarpone te spatelen in plaats van de mixer er voor te gebruiken. Diepe buiging voor dit recept... :-)
  • Marrigje Voortreffelijke Tiramisu. Mij vielen en vallen alleen lovende kritieken ten deel. Voor de antizoetekouwers gebruikt u beter het basisrecept. Tip: alles op kamertemperatuur. Doop lange vingers zeer kort in een lang glas. Kloptijd aanhouden of iets langer zoals aangegeven. Sprenkel zuinig (3/4 eetlepel) over de eerste laag met likeur. Zet dit dessert een nacht in de koelkast. Succes verzekerd.
  • Esther Het niet opstijven kan ook te maken hebben met te lang doorkloppen van het mascarponemengsel. Als je geen rauwe eieren wilt eten, kun je de eieren ook au bain marie luchtig kloppen. Dan smelt ook de suiker mooier en heb je geen korrels in je tiramisu. Als de tiramisu echt niet wilt opstijven, kun je er ook nog wat gelatine aan tovoegen, mengsel eruit gieten, gelatine toevoegen en teruggieten.
    • Marleen Wees voorzichtig met gelatine, dan is ie niet meer geschikt voor vegetariërs!
  • Yvette Koffie vervangen door Moscato d'Asti en plakjes aardbei op de lange vinger laag erbij... heerlijk! Suikergehalte dan wel iets verlagen ivm zoete Asti ;-)
  • Marleen Inderdaad veel te zoet! 100 gram suiker is voldoende. Door het ei-suiker-mascarpone mengsel ook wat vanille essence. Door de iets gezoete koffie een flinke scheut amandellikeur. Misschien niet 'de echte' maar wel veel smaakvoller!
  • patty Echt is eigenlijk met ongezoete moka koffie (moka is het apparaat waarmee je de koffie zet). Voor Marleen: agar agar is vegetarische gelatine, prima voor veel gerechten, maar alsjeblieft NIET in de tiramisu ^_^
  • carla Meen ooit ergens gelezen te hebben dat 'tirami su' betekent: trek me op (naar de hemel, zo 'hemels' is dit gerecht). Voor het overige inderdaad het recept zoals ik gewend ben het te maken, met dien verstande dat er bij mij een scheut koffielikeur door espressokoffie gaat.
    • José Carla, je hebt gelijk en pep me op cq. trek me op betreft inhoudelijk hetzelfde. Overigens houd ik me exact aan het authentieke recept aangezien ik geen alcohol mag hebben en het is gewoonweg 'hemels', wat de rest hier ook schrijft en het (eigenwijs) anders doet!
  • Joost Er moet denk ik 150 gram suiker staan, 250 gram is vast een schrijffout. Met te veel suiker gaat de tiramisu al heel snel op zo'n mierzoet supermarkt toetje lijken, en dat is vast niet de bedoeling bij dit mooie recept. Voor de absoluut niet-zoetekauw is waarschijnlijk 100 gram suiker ook al afdoende. Dit is een leuk recept, dat makkelijk te bereiden is en tóch een hoop indruk maakt op je gasten!
  • Ruud Recept vandaag gemaakt volgens de letter van het recept. Totaal mislukt, resultaat was vla met lange vingers, erg teleurstellend. Het eigeelmascarponemengsel werd niet stijf ondanks enkele uren in de ijskast. Moet het geen eiwit zijn in plaats van eigeel?
    • Simone Ruud: de truc is dat je lang genoeg klopt, anders loop je risico op 'vla'. Als je de tijd neemt om een minuut of 7 te kloppen, dan wordt de tiramisu gegarandeerd een groot succes!
  • Marianne Ik gebruik slagroom met wat suiker en mascarpone en géén ei. Door de hete sterke koffie 4 blaadjes gelatine. Altijd een perfekte taart. Voor de bodem verkruimelde chocoladekoekjes gemengd met boter.
  • Mylene Hier ook mislukt! Het was fijn geweest als er bij het recept had gestaan dat je de eiwitten moet kloppen en door het mengsel moet 'slaan'! Nu ontstaat er inderdaad vla. Waarom past deze mevrouw haar recept niet aan na zoveel opmerkingen / klachten?
    • John De eiwitten worden in dit tiramisu recept helemaal niet gebruikt, alleen de eidooiers.
    • suze Hilarisch dat het echte tiramisu recept zou moeten worden aangepast aan de onkunde van deze en gene... Misschien een keertje leren koken? Of nog eenvoudiger: goed lezen...
  • Yvette Nou een superrecept! Voor het eerst in mijn leven tiramisu gemaakt en helemaal gelukt. Precies het recept gevolgd. En ik heb helemaal niet zolang geklopt en perfect opgesteven hoor (alhoewel niet álles het redde tot het stijf was, want mmmmmm wat is het lekker om tijdens het maken al te snoepen ;-) Ik vond het niet té zoet, maar ben een echte zoetekauw... Dank voor het delen van het recept!
  • Christiaan Net op Giallo Zafferano gekeken, website waar mijn Italiaanse vrouw altijd naar kijkt. Daar gebruiken ze wel degelijk het eiwit... http://ricette.giallozafferano.it/Tiramisu.html
    • suze Ook Italianen maken wel eens een foutje. Echte tiramisu bevat géén eiwit.
  • Gerard Heb hem als voorproefje voor de Kerst een keer precies zo gemaakt... veel en veel te zoet. En de zoete koffie... Nee, volgende keer weer mijn eigen recept, veel minder suiker, ongezoete expressokoffie. Wat advocaat. Maak hem altijd een dag van te voren en bestrooi hem pas kort voor het opeten met cacao (met een beetje kaneel). Want zo zout, pardon zoet had ik het nog nooit gegeten...
  • Francois Je moet het eigeel met de suiker kloppen tot deze massa wit wordt, je zal zien dat dit dan vanzelf dikker wordt en zal de tiramisu opstijven in de koelkast.
  • André Bij mij kwamen de lange vingers ook boven drijven. Niet leuk natuurlijk. Maar wat is de oplossing hiervoor?
  • Marjanne Mij staat tegen in dit recept dat er rauwe eieren in zitten. Ikzelf maak het volgens een recept van WeightWatchers.
    I.p.v. alleen mascarpone halveer ik het met 250gr halfvolle kwark en 250gr mascarpone (word wel iets dunner) 80gr suiker en geraspte citroenschil / 4 min. roeren tot een romige massa. Voor de lange vingers: 140 ml espresso met 10 ml rum of iets anders wat je lekker vindt. Lange vingers of lepelkoekjes in een bakje waar 12 koekjes op de bodem passen. 75 ml koffie erover, dan de helft van de massa erover / weer een laagje koek en de rest v.d. koffie en daarover het laatste restje v.d. massa. Je kan ook over de eerste laag koek (voordat je de massa er op doet) een laagje vers fruit of een laagje lekkere jam (naar eigen smaak) toevoegen. Cacaopoeder erop strooien en minimaal 1 uur in de koelkast opstijven. Het lekkerst / stevigst de volgende dag smullen. Eet smakelijk.
  • Ada Ik heb nogal wat mensen met diabetes in mijn directe omgeving. Is het ook mogelijk om de suiker te vervangen door een suikervervanger in poedervorm?
  • Gerard Ik maak deze Tiramisu al jaren, inderdaad op de manier zoals hier beschreven maar ik mis toch een heeel belangrijk ingrediënt en dat is bij de sterke koffie, amaretto. Dit in plaats van de suiker.
  • Minnie Ik miste inderdaad de alcohol , ik gebruik een koffielikeur, in het recept ;) Wat het recept betreft zoals het mij is doorgegeven: is ook met rauwe eieren maar eerst de dooiers en het eiwit scheiden en stijf kloppen, daarna voorzichtig mengen en uiteraard opstijven in de koelkast. De koekjes niet weken maar snel omwentelen.
  • Kim Ik ga het eens proberen met die Licor 43 orchata. En zal op de cacaopoeder verkruimelde pistache doen. Niet traditioneel, maar misschien lekker anders.
  • Jolande Heb het juist ook gemaakt, afwachten, staat in de ijskast. Maar zag er al goed uit. De een zegt 2 uur, de ander de hele nacht laten staan in de ijskast. Zien of ze hier zolang kunnen wachten ha.
  • Marc Tiramivla: dit recept klopt niet, zelfs met de beste ingrediënten blijft er een dunne vla over. En veel te veel suiker.
  • Pavla Volgende keer toch wat uitgebreider schrijven. Sommige mensen weten niet dat je lang de eieren moet kloppen (zo als ik). Alles was super nat. Ik heb een keer tiramisu met mandarijnen gemaakt en hierin stond alles goed beschreven. Had ik me maar aan die recept gehouden. Heel jammer.
  • Esther Dit recept is al jaren favoriet. Deze keer heb ik zelf lange vingers gebakken, in de originele vorm en ook 2 cirkels die in zijn geheel op de mascarpone laag komen. Minder kans op afbrokkelen en mooi verdeeld. Een echte triffle schaal en de bovenste laag mascarpone spuit ik met de spuitzak met kartelmondje mooi op, deels met cacao en deels zonder. Een strik om de lange vingers als een charlotte. Prachtig eindresultaat!