Kerst-tiramisu

8 personen
bereiden
wachten

waardering 7,9obv 31 waarderingen

Ingrediënten

  • 3 eidooiers
  • 4 eetlepels suiker
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml marsala
  • 150 ml slagroom
  • 400 g ambachtelijke panettone (of brioche)
  • 300 g gemengde mostarda veneta of die uit Cremona (bij de Italiaanse delicatessenzaak)

Bereiden

Klop het eigeel met de suiker tot een schuimige massa. Roer de mascarpone erdoorheen met 50 ml marsala en klop het tot een dikke room. Voeg dan de stijfgeslagen slagroom toe.

Snijd de panettone in plakken van ongeveer 1½ cm dik. Bekleed de glazen met deze plakken, die u vervolgens besprenkelt met 50 ml met wat water aangelengde marsala.

Besmeer de panettone met de helft van de mostarda. Houd een paar hele vruchtjes achter voor de garnering.

Bedek het geheel met room, leg er een tweede laag panettone op, waar u 50 ml met wat water aangelengde marsala overheen sprenkelt. Leg daar weer een laag room op en garneer met de vruchtjes.

Laat de tiramisu voor het opdienen minstens 2 uur koud worden in de koelkast.

Opmerking

'In de kerstperiode smullen de Venetianen van dikke sneden panettone, belegd met mascarpone of mostarda veneta. Deze puree van kweeperen en gekonfijt fruit met mosterdessence wordt dan in enorme bakken los verkocht. Mijn herinneringen aan deze Venetiaanse lekkernijen waren de inspiratiebron voor deze verrassende tiramisu.' - Laura Zavan

Kookboek

Het recept 'Kerst-tiramisu' is afkomstig uit het kookboek...

Tiramisu

Iedereen is het erover eens: tiramisu is absoluut het heerlijkste Italiaanse recept. Met de in zachte room gedrenkte laagjes biscuit, koffie en chocola. Het succes... lees verder

© Uitgeverij Becht

Tiramisu tips

Reacties op dit recept

  • Hetty Ik vind rauwe eieren in een toetje niet prettig. Hoe kan ik die vervangen?
  • redactie okoko recepten Probeer als je rauwe eieren wilt vermijden een tiramisu recept waarin geen rauwe eieren worden gebruikt, bijvoorbeeld 'Tiramisu rapido' dat ook op de site staat.
  • Astrid Ik gebruik ipv rauwe eieren altijd een flinke scheut advocaat, heerlijk, en de mascarpone meng ik ook altijd met een zelfde hoeveelheid geklopte slagroom, dan is het niet zo zwaar.
  • lydia Avocaat is ook gemaakt van rauwe eieren! Lydia
  • Marga Ja, de eieren in de advocaat zijn natuurlijk ooit rauw geweest, maar als ze tot advocaat zijn verwerkt en in een fles in de winkel staan, zijn ze echt niet rauw meer.