Vietnamese loempia's in sla gewikkeld
bereiden
Ingrediënten
- 50 g cellofaannoedels
- 2 eetlepels gedroogde zwarte paddenstoelen (judasoren)
- 20 vellen rijstpapier
- 500 g garnalen, gepeld, de zwarte darmkanaaltjes verwijderd, fijngehakt
- 150 g varkensgehakt
- 4 lente-uitjes, gehakt
- 50 g taugé, grof gehakt
- 1 theelepel suiker
- 1 ei, losgeklopt
- olie voor het frituren
- 20 blaadjes sla
- 90 g taugé, extra
- 1 handvol munt
- voor de dipsaus
- 2 eetlepels vissaus
- 2 eetlepels gehakte koriander
- 1 theelepel gehakte rode chilipeper
- 1 theelepel bruine suiker
Bereiden
Doe de noedels en gedroogde paddenstoelen in afzonderlijke hittebestendige kommen. Bedek ze met heet water en laat ze 10 minuten weken - of tot ze zacht zijn. Laat beide uitlekken en hak de paddenstoelen in stukjes.
Neem een kwastje en bestrijk beide zijden van elk vel rijstpapier royaal met water. Laat ze in ongeveer 2 minuten zacht en soepel worden. Stapel de vellen op een bord. Sprenkel er wat extra water over en bedek ze met plasticfolie om ze tot gebruik vochtig te houden.
Meng de noedels, paddenstoelen, garnalen, het gehakt, de lente-uitjes, taugé, suiker en wat zout en peper in een kom. Schep 1 eetlepel van de vulling aan de onderkant van een vel rijstpapier. Vouw de zijkanten naar binnen, rol het vel strak op en bestrijk de naad met ei. Herhaal dit met de rest van de vellen en vulling.
Druk met keukenpapier eventueel overtollig vocht uit de loempiaatjes. Verhit een laag van 4-5 cm olie in een diepe wok of pan met dikke bodem tot 180 °C of tot een blokje brood in de olie na 15 seconden bruin wordt. Bak de loempiaatjes in porties in ongeveer 2-3 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Leg een loempiaatje in elk blaadje sla, leg er telkens 1 eetlepel taugé en 2 muntblaadjes op en rol er een net pakketje van. Geef de dipsaus erbij. Om de Vietnamese dipsaus te maken mengt u alle ingrediënten in een kom en voegt u 2 eetlepels koud water toe. Roer goed.
Extra benodigd
Kwastje, plasticfolie
Kookboek
Het recept 'Vietnamese loempia's in sla gewikkeld' is afkomstig uit het kookboek...
Lekker buiten eten
diverse auteurs
'Lekker buiten eten' staat boordevol heerlijke recepten om in de buitenlucht van te smullen: van zalige snacks en hapjes tot frisse salades en de heerlijkste drankjes... lees verder
© De Lantaarn