Taco's met aardappel en ui

  • 8 personen
  • 25 min
  • waardering 8,5
  • Bijgerecht
  • Mexicaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels, in blokjes van 5 mm
  • 2 eetlepels olie
  • 1 witte of gele ui, in dunne ringen
  • 5 groene jalapeños, serrano- of Thaise pepers (rawits), in ringen
  • 8 maïstortilla's of witte boterhammen (optioneel)
  • salsa Valentina
  • partjes limoen

Bereiden

Giet water bij de aardappelblokjes in een grote pan tot ze onder water staan en breng het water op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur iets lager en kook de aardappels ongeveer 10 minuten tot ze net gaar zijn. Giet de aardappels af.

Verwarm de olie in een koekenpan op middelhoog vuur, fruit de ui ongeveer 7 minuten tot hij licht verkleurd is. Bak de chilipepers 3 tot 4 minuten mee, schep geregeld om, tot ze zacht zijn. Voeg de aardappels, 1 theelepel zout en een snuf zwarte peper toe, schep om en stamp een deel van de aardappels, zodat sommige een blokje blijven en andere worden gestampt. (Ik hoop dat dit logisch klinkt!)

Serveer de aardappels met ui warm of koud in een tortilla of op een boterham, als bijgerecht bij andere gerechten, besprenkeld met een scheut salsa Valentina en limoenpartjes.

Opmerking

Mijn vriendin Lulu zette dit gerecht altijd op tafel tijdens de lunch. Ik weet nog dat ik deze vulling in mijn taco's deed - de kruidige smaak van de verse chilipeper en de aardappel maakte hem echt lekker. Dit is een gebruikelijke vulling bij straatstalletjes waar hij vaak verkrijgbaar is als een aanvullende topping. Deze combinatie is een van mijn favorieten, je kunt hem voor iedere gelegenheid gebruiken. Serveer hem zonder iets erbij, schep hem in taco's, gebruik hem als broodbeleg of zet hem op tafel met snacks erbij en laat je gasten zelf beslissen. Hier gebruik ik groene jalapeño, serrano- of Thaise pepers (rawits), maar je kunt ook poblano-pepers gebruiken om het gerecht extra smaak te geven.

Kookboek

Het recept 'Taco's met aardappel en ui' is afkomstig uit het kookboek...

CDMX

Rosa Cienfuegos

'CDMX' is de viering van het eten in Mexico-Stad en de gerechten waarmee Rosa Cienfuegos is opgegroeid. Maak kennis met gerechten die de chilangos (inwoners) zelf maken of halen bij de diverse streetfoodzaken, markten, restaurants en cafés... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Taco recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!