Ingelegde haring
bereiden
Ingrediënten
- 125 ml azijn
- 80 g suiker
- 2 laurierblaadjes
- 7 korrels piment, gekneusd
- 7 korrels witte peper
- 5 korrels zwarte peper
- 1 cm gember, geschild en in plakjes
- ½ theelepel mosterdzaad
- 1 eetlepel dille, gesneden
- 150 g zure haring
- ½ rode ui
- ½ wortel
Bereiden
Giet de azijn, 75 ml water en de suiker samen met de laurierblaadjes, piment, peperkorrels, gember, het mosterdzaad en de dille in een steelpan en breng aan de kook. Roer zodat de suiker oplost. Haal van het vuur en laat enkele uren afgedekt op het aanrecht afkoelen.
Spoel de haring af en leg 30 minuten in vers koud water.
Snijd ondertussen de rode ui en wortel in plakjes. Droog de haring met een schone doek of keukenpapier en snijd in stukjes van 2 cm breed.
Leg de haring, wortel en rode ui in laagjes in een schone weckpot. Giet zodra het vocht is afgekoeld het over de haring heen en sluit de pot af. Bewaar in de koelkast. Na 24 uur is het klaar om te worden gegeten.
Opmerking
Ingemaakte haring is een begrip in Zweden. Van oudsher werd de vis gepekeld om het langer te kunnen bewaren, maar rond 1900 begonnen de noordelingen hun zoute haring smaak te geven door het in een brouwsel van water, sterke azijn en suiker te leggen en er allerlei kruiden en specerijen aan toe te voegen. Tegenwoordig tref je inlagd sill op ieder smörgåsbord aan. Ik eet het graag op een stukje knäckebröd met een beetje boter en kaas - of zoals de Zweden het noemen: S-O-S: smör, ost, sill.
Kookboek
Het recept 'Ingelegde haring' is afkomstig uit het kookboek...
Het lekkerste uit Zweden
Ingrid Hofstra
'Het lekkerste uit Zweden' is dé culinaire bucket list: als je het land wilt kennen, móét je deze gerechten maken en eten. Het boek bevat 60 recepten van zowel alom bekende Zweedse klassiekers (gehaktballetjes!) als verrassende streekgerechten
... lees verder © Fontaine Uitgevers