Toast met octopus, krab en rucola
bereiden
Ingrediënten
- voor de toast
- goede olijfolie
- 10 grote sneden grof zuurdesembrood
- 1 teentje knoflook, gehalveerd, groene kiem verwijderd
- voor de octopus
- 1 octopus (bv Spaanse diepvriesoctopus)
- 1 bol knoflook
- 1 glas witte wijn
- 400 g hele gepelde tomaten uit blik, afgespoeld
- 1 eetlepel venkelzaad
- voor de krab
- 500 g krabvlees, wit en bruin
- 1 kleine hete chilipeper, grof gestampt
- 1 theelepel venkelzaad, grof gemalen
- ¼ teentje knoflook, met zout in een vijzel gestampt
- sap van 1 citroen
- voor de rucola
- 2 teentjes knoflook, groene kiem verwijderd, in flinterdunne plakjes
- 500 g rucola, grof gesneden
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bak de octopus met de knoflook, de wijn, de tomaten en het venkelzaad in ca. 1 uur zacht; hij moet nog wel wat beet hebben - snijd een stukje af om dit te testen. Octopus kan uren nodig hebben om gaar te worden of slechts 45 minuten, houd hier dus rekening mee.
Snijd de tentakels van de octopus in plakjes van 1 cm en de kop in kleine ringen. Gooi het harde stuk boven aan de tentakels (de bek) en het zachte deel binnen in de kop weg. Meng de octopus met een deel van het tomaten-knoflookmengsel, prak alles een beetje en schenk er wat olijfolie over. Zit er nog veel vocht in de braadslee, vries dit dan in of bewaar het in de koelkast - heerlijk in een visstoofpot of risotto!
Breng de krab op smaak met zout en peper. Meng het bruine en witte krabvlees, voeg de chilipeper, het venkelzaad en de knoflook toe en royaal olijfolie en citroensap. Proef, en voeg naar smaak meer citroensap en zout toe.
Verhit voor de rucola in een grote pan flink wat olijfolie en bak hierin de schijfjes knoflook tot ze iets bruin worden en aan elkaar blijven plakken. Voeg de rucola toe, en een scheutje water als het geheel niet nat is. Bak de rucola in enkele minuten zacht, voeg zout en peper toe en zet opzij.
Gril het brood in een zware gietijzeren grillpan tot het vrij donker en knapperig is. Wrijf elke snee in met de halve teentjes knoflook. Doe dit snel, zodat niemand koude toast krijgt. Snijd de sneden in drie stukken en beleg elk stuk met een andere topping.
Kookboek
Het recept 'Toast met octopus, krab en rucola' is afkomstig uit het kookboek...
Stevie Parle's Real Kitchen
Stevie Parle
Spannend en vernieuwend als Ottolenghi, eerlijk en puur als The River Café: Stevie Parle is dé belofte van het moment. Stevie kookt eerlijke thuisgerechten... lees verder
© Kosmos Uitgevers