Gegrilde makreel met komkommer en bietjes-aardappelsalade

  • 2 personen
  • 45 min
  • waardering 8
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vis

Ingrediënten

  • 4 kleine makreelfilets
  • 100 g bloem
  • klontje zachte boter
  • handvol lamsoren of waterkers
  • 1 eetlepel citroensap
  • ½ theelepel suiker
  • 3 eetlepels olijfolie
  • voor de bietjes-aardappelsalade
  • 300 g vastkokende aardappelen (bijvoorbeeld Charlotte)
  • 150 g gare bietjes
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 2-3 theelepels mierikswortelsaus
  • kneepje citroensap
  • 4 eetlepels bieslook, fijngeknipt
  • voor de ingemaakte komkommer
  • 1 eetlepel ciderazijn
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
  • 2 sjalotjes, gepeld en fijngesnipperd
  • ½ komkommer

Bereiden

Begin met de aardappelsalade: kook de aardappelen in gezouten water tot ze gaar zijn. Schil ze en snijd ze in blokjes van 2 cm. Snijd de bietjes in soortgelijke blokjes. Vermeng de crème fraîche, mierikswortel, het citroensap en wat zout en peper. Proef en voeg eventueel extra's toe tot de dressing lekker scherp is. Roer de bietjes, aardappels en bieslook erdoor en zet weg.

Maak de komkommer klaar: roer de azijn, suiker, sjalot en een snufje zout door elkaar. Snijd de komkommer in heel dunne plakjes. Roer door elkaar en zet weg.

Verwijder met een pincet eventuele graten uit de vis. Schep de bloem op een bord met wat zout en peper. Leg de vis erop en keer, zodat deze rondom bedekt is met bloem en klop met je handen overtollige bloem eraf. Bestrijk met de zachte boter de huid van elke filet.

Was de slabladeren. Doe het citroensap en de suiker in een schaaltje met een flinke snuf zout en wat peper. Klop de olie er druppel voor druppel doorheen tot je een mooie dressing hebt. Zet weg.

Zet de grillpan op hoog vuur. Leg de vis met de boter naar onderen in de pan en bak 2 tot 3 minuten tot de huid knapperig is. Keer en bak de andere kant ook 1 minuut of meer, tot de vis gaar is. Meteen uit de pan halen.

Leg de gebakken makreel op borden en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de dressing over de slablaadjes en leg deze erop. Voeg een schep uitgelekte, ingemaakte komkommer toe en de aardappelsalade. Lekker met sodabrood en boter.

Kookboek

Het recept 'Gegrilde makreel met komkommer en bietjes-aardappelsalade' is afkomstig uit het kookboek...

Virgin to veteran

Sam Stern

'Virgin to veteran' is een kookboek met een twist. Volg deze eigentijdse masterclass en je zult koken met een berg aan zelfvertrouwen. Van fast food tot slow food... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Makreel recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!