Makreel met citroengras uit de oven
bereiden
Ingrediënten
- 5 eetlepels olie, om in te bakken
- 5 sjalotten, in fijne plakjes
- 8 rode lomboks, in fijne ringen
- 5 groene rawits, in fijne ringen
- 5 cm gemberwortel, geraspt
- 3 stengels citroengras, de uiteinden en het buitenste blad verwijderd en de kern fijngesneden
- 4 tomaten, in dunne parten
- 5 limoenblaadjes, de nerf verwijderd en het blad fijngesneden
- 2 eetlepels ketjap manis
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel gemalen witte peper
- 2 hele gerookte makrelen, over de lengte gehalveerd
Bereiden
Verwarm de oven voor op 125 °C.
Verhit 5 eetlepels olie in een wok op laag tot middelhoog vuur en bak er al omscheppend de sjalotten, lomboks, rawits, gemberwortel en het citroengras 10 minuten in. Voeg de tomaten en de limoenblaadjes toe en bak nog 5 minuten mee. Zet het vuur uit en roer de ketjap manis, het zout en de witte peper erdoor.
Leg de makrelen met de huid naar beneden in een grote ovenschaal en verdeel gelijkmatig de sambal over de vis. Zet de ovenschaal 50 minuten onder in de oven. De gerookte vis is natuurlijk al gaar, maar je wilt dat de boemboe gaat karamelliseren.
Kookboek
Het recept 'Makreel met citroengras uit de oven' is afkomstig uit het kookboek...
Java
Maureen Tan
In 'Java' duikt bestsellerauteur Maureen Tan nog dieper in de Indonesische keuken. De Javaanse keuken is die van haar ouders; het is de keuken waar ze mee is opgegroeid. 'Eten is bij ons in de familie ontzettend belangrijk. Al mijn familieherinneringen
... lees verder © Carrera culinair. Beeld: Sven Benjamins