Kokkels in romige ketjapsaus
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 1 kg kokkels
- 50 g boter
- 3 sjalotten, in flinterdunne plakjes
- 3 teentjes knoflook, in flinterdunne plakjes
- 2 groene lomboks, in fijne ringen
- ½ theelepel gemalen zwarte peper
- ¼ theelepel nootmuskaat
- 50 g bloem
- 450 ml melk
- 2 eetlepels ketjap manis
- 10 g bladpeterselie, fijngesneden
Bereiden
Spoel de kokkels af onder koud stromend water. Vul de wasbak met ruim koud water en flink wat zout en week er de kokkels 40 minuten in. Spoel de kokkels na met koud water en laat uitlekken.
Breng de kokkels met 250 ml water aan de kook en stoom de kokkels ongeveer 6 minuten tot ze allemaal openstaan. Giet de kokkels af en vang daarbij het kookvocht op.
Smelt de boter in een wok en fruit er de sjalot, knoflook en lomboks ongeveer 5 minuten in. Voeg ½ theelepel zout, de gemalen zwarte peper en de nootmuskaat toe en roer goed door.
Voeg de bloem toe en roer nog even goed door. Voeg dan 150 ml kookvocht en geleidelijk aan de melk toe en breng het geheel aan de kook.
Voeg de kokkels en de ketjap manis toe en warm het geheel nog even goed door. Garneer met de peterselie.
Kookboek
Het recept 'Kokkels in romige ketjapsaus' is afkomstig uit het kookboek...
De bijbel van de Indonesische keuken
Maureen Tan
Van saté kambing tot gado gado en van soto ayam tot rendang: in 'De bijbel van de Indonesische keuken' neemt Maureen Tan je mee naar alle uithoeken van de Indonesische archipel. Een smakelijke reis langs de bijzondere en verrassende eilandkeukens
... lees verder © Carrera Culinair. Beeld: Sven Benjamins