Oesters gegratineerd met vacherin
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 20 g gezouten boter
- een handvol gesnipperde kervel
- 125 ml vloeibare room
- ¼ rijpe vacherin
- 36 holle oesters (nummer 1, 2 of 3)
- 1 kg grof zout
Voorbereiden
Smelt de boter, laat daar de kervel zachtjes in aanstoven. Kruid met peper. Voeg de room roe en laat 2 minuten zachtjes verder sudderen. Haal met een lepel de vacherin uit de korst en voeg aan de room toe, roer om en om tot de kaas helemaal gesmolten is.
Zet vuur af, laat afkoelen. Dit mengsel zal een beetje stollen, wat het vullen straks alleen maar gemakkelijker maakt. De reden dat u dit 1 uur moet laten afkoelen, is omdat anders de oesters al gaan garen door de hitte, en dit maakt ze taai.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Steek de oesters open en zet ze goed vast in een ovenschaal waarin u een laag grof zout heb gelegd. Dit is om ze niet te laten omvallen, het grof zout heeft verder geen functie. Haal de oesters niet los, laat ze gewoon zitten.
Vul de oesters met 1 theelepel van het vacherinmengsel. Plaats de oesters gedurende 5 à 7 minuten in de oven. Houd zes diepe borden klaar en verdeel de oesters hier stergewijs over. Serveer ze met een oestervorkje en een baguette.
Kookboek
Het recept 'Oesters gegratineerd met vacherin' is afkomstig uit het kookboek...
De smaken van Bretagne
Anouck Schuyesmans & Joris Delanghe
In deze receptengids worden de vele smaken van Bretagne onthuld. Van confituren en compotes tot smaakvolle visgerechten en stoofpotten, de Bretoense... lees verder
© The House of Books