Sardines in zout
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 20 kleine, zeer verse sardientjes
- 250 g grof zeezout
- boerenbrood en boter, eventueel algenboter
- fleur de sel (zout)
- 1 citroen (naar keuze)
Bereiden
Verwijder voorzichtig de schubben van de sardines. Trek de koppen eraf en trek meteen de ingewanden eruit. Spoel de vissen kort af onder koud stromend water en laat ze op een theedoek uitlekken.
Leg de sardines in laagjes in een kleine schaal; bestrooi de lagen tussendoor met het grove zeezout. Dek de schaal of met plasticfolie en zet hem 2 uur in de koelkast.
Spoel de sardines of onder koud stromend water en dep ze zorgvuldig droog. Serveer ze met brood, boter en fleur de sel. Knijp er eventueel wat citroensap boven uit.
Extra benodigd
Plasticfolie
Variatietip
Bij deze vers gezouten sardines smaakt zelfgemaakte kruidenboter (bieslook, dille, koriander, enz.) ook verrukkelijk. Je kunt de sardines ook langdurig in zout inleggen voor een confit. Leg ze in dat geval nog een tweede keer laagsgewijs in een kleine schaal en bestrooi ze weer met grof zeezout. Laat de sardines 2-3 dagen in het zout liggen; giet het vocht dat vrijkomt zo nu en dan af. Als je ze op deze manier hebt bereid, hoef je ze niet op te dienen met fleur de sel. Een scheutje goede olijfolie of wat piment d'Espelette erover is erg lekker.
Kookboek
Het recept 'Sardines in zout' is afkomstig uit het kookboek...
Fingerfood
diverse auteurs
In dit boek vind je tal van ideeën voor fingerfood waarmee je bij elke gelegenheid goed voor de dag zult komen. Lichte, elegante hapjes of een maaltijd in het
... lees verder © Uitgeverij Terra