Gerookte schelvis met selderijremoulade en gebakken krieltjes
- 4 personen
- 30 min
- waardering 7,7
- Hoofdgerecht
- Engels
- Vis
Ingrediënten
- 1 stengel bleekselderij
- 600 g krieltjes, met schil
- 100 g mayonaise
- handvol lavasblaadjes (maggiplant), fijngehakt
- 1 eetlepel augurk, fijngesneden
- 1 sjalot, gesnipperd
- paar druppels citroensap
- paar druppels tabasco
- 4 gerookte schelvisfilets van 150-170 g
- zonnebloemolie, om te bakken
- 1 plak roggebrood, verkruimeld
Bereiden
Verwarm de oven voor op 150 °C.
Snijd de onderkant van de stengel bleekselderij en schil de harde draden eraf. Snijd de bleekselderij in kleine blokjes.
Breng in een grote kookpan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Blancheer de stukjes bleekselderij 1-2 minuten in het kokende water. Haal de bleekselderij met een schuimspaan uit het water en leg in ijswater.
Voeg de krieltjes toe aan het hete water en kook ze 6-8 minuten tot ze nog net niet helemaal gaar zijn. Test dit door de punt van je mes in de krieltjes te steken, als dat nog een beetje stroef gaat is het goed. Laat de krieltjes afkoelen.
Meng voor de remoulade de mayonaise met de bleekselderij, lavas - houd 2 eetlepels lavasblaadjes achter - augurk en sjalot. Breng op smaak met citroensap, tabasco, zout en peper. Zet apart.
Leg de schelvis op een bakplaat bekleed met bakpapier en zet deze 5-7 minuten in de oven. Dit is uitsluitend nodig om de vis te verwarmen, de vis is immers al gaar en gerookt.
Verhit 6 eetlepels olie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de krieltjes in 8-10 minuten goudbruin. Voeg ½ minuut voordat je de krieltjes uit de pan haalt de achtergehouden lavasblaadjes toe. Haal de krieltjes met lavas uit de pan. Breng op smaak met zout.
Haal de schelvis uit de oven. Serveer de vis met een schep remoulade en de krieltjes. Strooi het verkruimelde roggebrood over de vis.
Extra benodigd
Bakpapier
Alternatieve vissoort
Warmgerookte zalm
Opmerking
'Gerookte schelvis is een populair Brits gerecht. Het wordt overal in het Verenigd Koninkrijk veel gegeten, maar ook daarbuiten. De Fransen gebruiken voor gerookte schelvis specifiek de Engelse naam voor schelvis: haddock. Gerookte schelvis is van oorsprong een Schotse delicatesse. Er bestaan meerdere varianten, zoals de 'Glasgow pales', die maar kort gerookt worden en licht strogeel zijn. Veel bekender zijn de 'Arbroath smokies', die warm gerookt worden. Ze zijn donker koperbruin van buiten en romig-wit van binnen met een zachte lichtzoute rooksmaak.' - Bart van Olphen
Kookboek
Het recept 'Gerookte schelvis met selderijremoulade en gebakken krieltjes' is afkomstig uit het kookboek...
Bart's Fish Tales
Bart van Olphen
In 'Bart's Fish Tales' reist Bart van Olphen de wereld over naar duurzame visserijen met vissers die op een dier- en oceaanvriendelijke manier vissen en laat hij... lees verder
© Uitgeverij Carrera