Tongscharfilet met aardappelpuree
- 4 personen
- 30 min
- waardering 7,8
- Hoofdgerecht
- Hollands
- Vis
bevat per portie
- 625 kcal
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappelen, in blokjes
- 6 Tasty Tom tomaten, gehalveerd
- 25 g hazelnoten of amandelen, heel fijngehakt
- 25 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 6 eetlepels olijfolie
- 8 tongscharfilets
- 3 eetlepels bloem
- 1 eetlepel verse tijmblaadjes, fijngehakt
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 100 ml melk
Bereiden
Kook de aardappelblokjes in weinig water met wat zout in 15-20 minuten gaar.
Zet de tomaten met de snijkant naar boven in een laag ovenschaaltje. Meng de hazelnoten met kaas en peper naar smaak en verdeel dit over de tomaten. Druppel er wat olijfolie over. Schuif het schaaltje 15 cm onder een hete grill en laat de tomaatjes in 6-8 minuten goudbruin kleuren.
Wrijf de tongscharfilets in met zout en peper. Meng de bloem met de tijm en peper en wentel de filets erdoor. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de tongscharfilets (in gedeelten) in 4-6 minuten mooi bruin en gaar. Keer ze halverwege voorzichtig met een spatel.
Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een steelpan en fruit de knoflook zachtjes zonder te kleuren. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Roer de knoflookolie en zoveel melk erdoor dat een heel smeuïge puree ontstaat. Breng op smaak met zout en peper. Schep de knoflookpuree als een bedje op vier warme borden en leg de tongscharfilets er schuin op. Zet de gegrilde tomaatjes ernaast.
Variatietip
Vervang de tongscharfilets door scholfilets of tongfilets. Serveer met roergebakken witlof. Snijd struikjes witlof in de lengte in repen en roerbak ze in wat olijfolie in 3-4 minuten beetgaar. Sprenkel er wat balsamicoazijn over en breng op smaak met zout en peper.
Bron
Het recept 'Tongscharfilet met aardappelpuree' wordt je aangeboden door het Nederlands Visbureau