Poké met verse tonijn en avocado

2 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 200 g verse tonijn sashimi, in blokjes van 2 x 2 cm
  • 1 avocado, in blokjes van 2 x 2 cm
  • voor de dressing
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels mirin
  • 1 theelepel geraspte gember
  • voor de garnering
  • 1 eetlepel fijngesneden shisoblaadjes (of vers basilicum)
  • 1 theelepel geroosterde sesamzaadjes
  • 1 theelepel nori-vlokken

Bereiden

Meng de ingrediënten voor de dressing in een kom. Voeg de tonijn en avocado toe en laat minimaal 10 minuten marineren.

Schik de poké op een bord en garneer met de shisoblaadjes, het sesamzaad en de nori.

Opmerking

Avocado's bestonden niet in mijn jeugd. Japan begon pas in 2002 met het importeren van grote hoeveelheden avocado's - tot die tijd was het een onbekende en vooral erg dure vrucht. Ik at voor het eerst een avocado in de keuken van een goede vriendin. Ze sneed het vruchtvlees in schijfjes, druppelde er wat sojasaus over en verzekerde me dat het voelt en smaakt als verse, vette tonijn. Ik geloofde het eigenlijk niet, maar na de eerste hap kon ik niet anders dan het beamen. Het voelt inderdaad zoals vette tonijn die smelt in je mond. Wat is dit toch ongelooflijk lekker! Aangezien traditionele Japanse recepten dus eigenlijk geen avocado bevatten (de California sushirol bijvoorbeeld: wel lekker, maar niet Japans) is ook deze poke niet Japans, maar Hawaiiaans. Japanse immigranten namen de poké mee naar Hawaii en mengden het met zeevruchten uit de Hawaiiaanse oceaan. Zodra je deze poké over een kom met gestoomde rijst verdeelt, tover je de boel om tot een pokédon (de Japanse pokébowl). Voila!

Kookboek

Het recept 'Poké met verse tonijn en avocado' is afkomstig uit het kookboek...

YOKO

Ontdek authentieke recepten en mooie verhalen uit Japan met 'YOKO' van Yoko Inagaki en Christel van Bree. 'YOKO' geeft een uniek inkijkje in de Japanse keuken en cultuur. Niet alleen door de lekkere gerechten, maar ook door prachtige verhalen en foto's

... lees verder

© Uitgeverij Becht. Beeld: Yoko Inagaki

Tonijn tips