Siciliaanse gevulde tonijn met tomatensaus
- 4 personen
- 50 min
- waardering 7,7
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Vis
Ingrediënten
- 2 tonijnsteaks, ca. 5 cm dik
- 2 eetlepels (donkere) rozijnen
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 4 eetlepels droge witte wijn
- 4 eetlepels visbouillon
- 250 g grof Italiaans brood, korst verwijderd, in blokjes van 2,5 cm
- 3 ansjovisfilets, geprakt
- 4 eetlepels venkelloof, grof gehakt
- 1 eetlepel plus 1 theelepel kappertjes in zout, uitgelekt en afgespoeld
- snuf gemalen kaneel
- snuf versgeraspte nootmuskaat
- olijfolie, om te bakken
- Italiaanse '00'-bloem, om te paneren
- snuf gekneusde gedroogde chilipeper (peperoncino)
- 400 g cherrytomaten, in vieren
- 200 g gehakte tomaten uit blik
- 100 g Gaeta olijven, ontpit en grof gehakt
Bereiden
Snijd op een werkvlak de tonijnsteaks dwars doormidden en dan elke helft horizontaal in vier plakken van 13 x 7,5 cm. Dek elke plak af met plasticfolie en klop er voorzichtig op tot ze 3 mm dik zijn. Dek ze af en zet ze in de koelkast.
Week de rozijnen ca. 10 minuten in heet water tot ze zacht zijn en giet ze dan af. Rooster in een kleine droge koekenpan de pijnboompitten al schuddend in ca. 2 minuten lichtbruin.
Schenk de wijn en visbouillon in een lage schaal en laat daarin het brood ca. 10 minuten weken. Knijp het voorzichtig uit tot het brood bijna droog is. Hak het fijn en doe het in een kom. Roer er rustig twee derden van de rozijnen door plus de pijnboompitten, ansjovis, de helft van het venkelloof en de kappertjes, de kaneel en nootmuskaat en zout en peper naar smaak.
Leg de plakjes tonijn op het werkvlak en bestrooi ze met zout en peper. Lepel 1 eetlepel van de vulling op het midden van elke plak en rol die op als een sigaar; vouw de zijkanten al doende naar binnen. Zet elke rol vast met een houten cocktailprikker.
Schenk olijfolie in een koekenpan tot een laag van 1 cm. Haal de tonijnrolletjes door de bloem. Bak telkens vier rolletjes op halfhoog vuur goudbruin, ca. 2 minuten aan elke kant, en leg ze op een bord. Bak zo alle acht rolletjes. Veeg de pan schoon met keukenpapier.
Verhit in dezelfde pan 2 eetlepels olijfolie, voeg de chilipeper en de rest van de ansjovis en kappertjes toe en bak die 30 seconden. Voeg de cherrytomaten en bliktomaten toe en laat de saus in ca. 15 minuten indikken. Roer de olijven, 1 eetlepel venkelloof en de resterende pijnboompitten en rozijnen erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Leg de tonijnrolletjes in de saus. Dek de pan af en laat alles ca. 3 minuten pruttelen op laag vuur; keer de rolletjes af en toe tot ze door en door warm zijn. Schep ze op borden, verwijder de cocktailprikkers en lepel de saus over de rolletjes. Serveer direct met de rest van het venkelloof.
Extra benodigd
Plasticfolie, cocktailprikkers
Kookboek
Het recept 'Siciliaanse gevulde tonijn met tomatensaus' is afkomstig uit het kookboek...
De smaak van Sicilië
Ursula Ferrigno
Ursula Ferrigno, schrijfster van onder meer de eerder verschenen bestsellers 'Trattoria' en 'Italië Thuis' dook in de geschiedenis en oorsprong van de Siciliaanse... lees verder
© Edicola