Snel gegrilde sashimi van tonijn of rundvlees (tataki)
bereiden
Ingrediënten
- voor tataki van tonijn
- 200 g tonijn (of andere geschikte vis)
- 1 bosuitje, fijngesneden
- 1 theelepel geroosterd sesamzaad
- voor tataki van rundvlees
- 200 g rundvlees van driehoekstuk
- 4 theelepels kewpie-mayonaise
- 4 shiso- of sesambladeren
- 1 bosuitje, fijngesneden
- 1 theelepel geroosterd sesamzaad
- voor de tataki-saus
- 3 eetlepels ponzu
- 3 theelepels sesamolie
- 3 theelepels Japanse sojasaus
Bereiden
Roer voor de tataki-saus de ponzu, sesamolie en sojasaus door elkaar.
Snijd de vis of het vlees bij tot je een mooi stuk hebt. Gril het snel op hoge temperatuur, zodat de buitenkant flink kleur krijgt terwijl de binnenkant nog helemaal rauw is. Zout voorzichtig.
Voor tataki van tonijn: snijd de vis met een vlijmscherp mes in dunne plakken tegen de lamellen in. Leg ze op een mooie schaal en garneer ze met tataki-saus, bosui en sesamzaad. Eet met stokjes.
Voor runder-tataki: snijd het gegrilde vlees in blokjes van ongeveer 4 x 5 mm. Meng ze door de tataki-saus. Breng op smaak. Leg wat kewpie op een shiso-blad met daarbovenop een berg van de stukjes vlees. Garneer met bosui en sesamzaad. Eet ze als kleine taco's.
Opmerking
'Tataki is een manier om proteïne zo te bereiden dat je zowel de zachte rauwheid van sashimi hebt als de geroosterde, gekaramelliseerde smaken van iets van de grill. De buitenkant van een stuk vlees of vis wordt snel gegrild terwijl de binnenkant rauw blijft. Naar verluidt is de methode in de negentiende eeuw uitgevonden door een rebelse samoerai, Sakamoto Ryoma, die zag hoe die rare Europeanen vlees grilden in de haven van Nagasaki. Waar of niet, het is een erg lekker en eenvoudig gerecht.' - Jonas Cramby
Kookboek
Het recept 'Snel gegrilde sashimi van tonijn of rundvlees (tataki)' is afkomstig uit het kookboek...
Yakitori & Korean BBQ
Jonas Cramby
In Japan en Korea gaan ze voor maximaal levensgenot en wordt er niets aan het toeval overgelaten: vlees wordt kort gegrild, sauzen zijn zelfgemaakt en vlak ook zeker het sociale aspect van zitten rondom een tafelbarbecue niet uit
... lees verder © Good Cook