Carpaccio van tonijn met courgette en soja-sesamdressing

4 personen
bereiden

waardering 6,9obv 8 waarderingen

Ingrediënten

  • 400 g tonijn aan een stuk, ontdaan van alle vel
  • 2 eetlepels heel fijn gesneden koriander
  • plantaardige olie, om in te bakken
  • voor de dressing en salade
  • 4 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie
  • 1 teentje knoflook, geplet
  • rasp en sap van een onbespoten limoen
  • ½-1 eetlepel fijngehakte Spaanse peper, zonder zaadjes
  • een stuk gember van 3-4 cm, geschild en in sliertjes gesneden
  • ½ eetlepel honing
  • sojasaus en sesamolie, naar smaak
  • 4 kleine courgettes
  • een handvol kiemen, zoals van waterkers, alfalfa en erwten (natuurvoedingswinkel)
  • een handvol slablaadjes zoals rucola, baby-mosterdsla en mizuna
  • geroosterde sesamzaadjes, ter garnering

Bereiden

Smeer de tonijn in met een paar druppels olie en breng goed op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Zet een koekenpan of grillpan op het vuur en laat goed heet worden. Bak snel de tonijn aan alle kanten. De vis moet bruin zijn aan de buitenkant en ongeveer 5 mm aan de randjes gegaard zijn en vanbinnen nog roze. Haal het van het vuur en laat even doorgaren. Rol de tonijn door de koriander. Laat goed afkoelen, verpak in plasticfolie en leg in de koelkast.

Doe intussen de olie voor de dressing in een kom en voeg de knoflook, een theelepel limoenrasp en Spaanse peper toe. Meng de honing en het limoensap erdoor. Laat even staan, terwijl de tonijn afkoelt. Verhit ongeveer 5 mm olie in een pan op middelhoog vuur. Als het heet is, bak dan de gembersliertjes tot goudbruin en knapperig (ongeveer 30-60 seconden). Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Als je klaar bent om het gerecht te serveren, haal dan de knoflook uit de dressing en gooi die weg. Roer de honing erdoor en 2 eetlepels limoensap. Voeg naar smaak sojasaus en sesamolie toe en breng verder op smaak met zout, peper en meer limoensap.

Pak de tonijn uit, snijd deze in flinterdunne plakjes tegen de draad in en leg ze overlappend op vier borden. Snijd met een kaasschaaf of mandoline lange dunne plakken van de courgette en leg ze in een slakom. Doe de kiemen en slablaadjes erbij en meng de dressing erdoor. Schep een berg salade op ieder bord met tonijn, verdeel de gefrituurde gember en sesamzaadjes erover en besprenkel met de rest van de dressing.

Extra benodigd

Plasticfolie

Opmerking

De zoetige knapperigheid van courgette gaat goed samen met de zachte textuur van de flinterdun gesneden tonijn. Gebruik hiervoor natuurlijk de beste verse tonijn die je kunt vinden.

Kookboek

Het recept 'Carpaccio van tonijn met courgette en soja-sesamdressing' is afkomstig uit het kookboek...

Pompoen

Met de meer dan 35 hartige én zoete recepten uit dit boek zet je de heerlijkste pompoen-gerechten op tafel. Lichte hapjes als pompoen-filopakketjes en pompoen-salie... lees verder

© Uitgeverij Becht

Tonijncarpaccio tips