Tonijncarpaccio met tomaat en kappertjes van Rick Stein

4 personen
voorbereiden
bereiden
wachten

waardering 8,2obv 13 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 stuk tonijn van 225 g (van ca. 10 cm doorsnee, uit het staartstuk)
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 1 theelepel wittewijnazijn
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 rijpe trostomaat, ontveld, zonder zaadjes, in kleine blokjes
  • 1 theelepel kleine kappertjes, uitgelekt en afgespoeld
  • 4 blaadjes munt, fijngesneden
  • 4 blaadjes bladpeterselie, fijngesneden

Voorbereiden

Snijd het stuk tonijn netjes bij en verwijder witte draden en bloedvlekjes. Omwikkel hem strak met plasticfolie en leg hem 3 uur in de diepvries tot hij stevig is, maar niet stijf bevroren.

Bereiden

Neem de tonijn uit de diepvries, haal hem uit het folie en leg hem op een snijplank. Snijd hem met een zeer scherp, lang mes in zeer dunne plakjes. Schik op vier gekoelde borden telkens vier plakjes tonijn naast elkaar. Spreid ze samen mooi uit over het bord.

Klop voor de mosterddressing de mosterd en azijn door elkaar in een kommetje. Klop er vervolgens theelepel voor theelepel de olie door, zodat je een dikke, gebonden dressing krijgt. Klop er enkele druppels warm water door om de dressing wat losser te maken. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Breng met een theelepel de dressing in zigzaglijnen aan op de tonijn. Strooi er de blokjes tomaat, de kappertjes, munt en peterselie over. Bestrooi het gerecht met wat zeezoutvlokken en zwarte peper en serveer het direct.

Extra benodigd

Plasticfolie

Opmerking

'Op Siciliƫ wordt carpaccio zowel met tonijn als met zwaardvis gemaakt. Als je tonijn van goede kwaliteit kunt krijgen, en die op verantwoorde wijze gevangen is, dan is dit een perfect gerecht: rauwe visgerechten (aangeduid met de benaming crudo) zijn momenteel zeer in trek in Italiƫ.' - Rick Stein

Kookboek

Het recept 'Tonijncarpaccio met tomaat en kappertjes van Rick Stein' is afkomstig uit het kookboek...

Rick Stein's mediterrane odyssee

Van welke hoek je het Middellandse Zeegebied ook benadert, altijd weer kom je een nieuwe wereld binnen. Op zijn nieuwste culinaire Odyssee doet Rick Stein vele... lees verder

© Tirion Uitgevers

Tonijncarpaccio tips

Reacties op dit recept

  • Gustav Zeker ook lekker met verse zalm en minder duur! De dressing is wel heel goed passend bij de rauwe vis.