Carpaccio van verse tonijn
- 4 personen
- 15 min
- waardering 8,1
- Voorgerecht
- Italiaans
- Vis
Ingrediënten
- 1 moot tonijn (of zwaardvis) van 250 g (sashimikwaliteit)
- 125 g rucola
- dun geschaafde Parmezaanse kaas
- voor de dressing
- sap van 3 citroenen
- 150 ml extra vierge olijfolie
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel gezouten kappertjes, afgespoeld en fijngehakt
- snufje chilivlokken
Voorbereiden
Verwijder eventuele vliezen of kraakbeen van de tonijn, verpak de vis stevig in huishoudfolie en leg hem ca. 1 uur in de vriezer, tot het vlees licht bevroren maar zeker niet hard is.
Bereiden
Doe ondertussen voor de dressing het citroensap, de olijfolie, knoflook, kappertjes, chilivlokken en wat zout en peper in een kom en klop alles door elkaar.
Snijd de tonijn met een scherp mes in heel dunne plakken. Ais dit lastig blijkt te zijn, snijd de vis dan in plakken en leg ze tussen twee lagen huishoudfolie. Ga als volgt te werk. Klop met een houten deegroller zachtjes op de vis zonder de vis kapot te slaan. Rol de plakken vis uit tot de gewenste dikte - zo zullen alle sporen van het kloppen worden uitgewist.
Verdeel de plakken vis zodanig over vier borden dat deze volledig zijn bedekt. Besprenkel de vis met de dressing en leg in het midden wat rucola. Bestrooi het geheel met de Parmezaanse kaas.
Extra benodigd
Plasticfolie
Tip
Wees er zeker van dat de vis 'spartelvers' is, want alleen dan krijgt u de lekkerste carpaccio. Door de tonijn licht te bevriezen wordt hij stevig genoeg om er mooie, heel dunne plakjes van te snijden. Zodra de plakjes in contact komen met een bord op kamertemperatuur, worden ze zo zacht dat ze bij wijze van spreken smelten op de tong.
Kookboek
Het recept 'Carpaccio van verse tonijn' is afkomstig uit het kookboek...
Maxine Clark's Italiaanse keuken
Maxine Clark
Dit boek is een professionele gids voor alle belangrijke technieken en ingrediënten van de Italiaanse keuken. Maxine verzamelde de recepten tijdens haar vele... lees verder
© Tirion Uitgevers