Gepocheerde zalm met dillemayonaise
- 8 personen
- 100 min
- waardering 7,6
- Hoofdgerecht
- Frans
- Vis
Ingrediënten
- 2 liter droge witte wijn
- 60 ml wittewijnazijn
- 2 uien
- 10 kruidnagels
- 4 wortels, in stukjes
- 1 citroen, in vieren
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- 4 takjes bladpeterselie
- 2½ kg Atlantische zalm, schoongemaakt
- waterkers en schijfjes citroen, voor de garnering
- voor de dillemayonaise
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 1 eidooier, extra, op kamertemperatuur
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel wittewijnazijn
- 375 ml lichte olijfolie
- 1 eetlepel gehakte dille
Bereiden
Doe de wijn, azijn en 2½ liter water in een grote pan met dikke bodem. Druk de kruidnagels in de uien en doe de uien, wortel, citroen, laurierblaadjes, peperkorrels en peterselie in de pan. Breng alles aan de kook, zet het vuur lager en laat het geheel 30-35 minuten sudderen. Laat het mengsel afkoelen, zeef het en schenk het in een vispan die groot genoeg is voor de zalm.
Doe de hele vis in de vispan en leg het deksel erop. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat de zalm 10-15 minuten koken, of tot het dikste deel ervan gaar is. Haal de pan van het vuur en laat de vis in het vocht afkoelen.
Meng voor de mayonaise het ei, de extra dooier, het citroensap en de azijn 10 seconden in een keukenmachine of blender Laat de motor draaien en voeg de olie in een dunne straal toe. Meng tot alle olie is opgenomen en de mayonaise dik en romig is. Schep hem in een kom, roer de dille erdoor en breng op smaak.
Leg de zalm op een schaal en stroop het vel af. Garneer met waterkers en schijfjes citroen en geef de dillemayonaise erbij.
Extra benodigd
Keukenmachine of blender
Kookboek
Het recept 'Gepocheerde zalm met dillemayonaise' is afkomstig uit het kookboek...
Eten met vrienden
diverse auteurs
Dit boek bevat alle recepten die nodig zijn om uw vrienden een onvergetelijk etentje voor te schotelen, van snacks en voorgerechten tot tongstrelende vlees- en... lees verder
© De Lantaarn