Woodwrapped zalm met Beerenburg en Italiaanse kruiden
- 1 persoon
- 30 min
- waardering 7,5
- Hoofdgerecht
- Hollands
- Vis
Ingrediënten
- 50 ml Beerenburg
- 1 zalmfilet van 125 g
- neutrale olijfolie
- 2-3 flinterdunne schijfjes biologische citroen (met schil)
- ½ takje verse rozemarijn
- 1 takje oregano
- extra vergine olijfolie
Bereiden
Week de houtvellen en het touw gedurende minstens 1 uur in een mengsel van 50% water en 50% Beerenburg. Als je dit in een ziplock-zak doet, heb je weinig Beerenburg nodig.
Ontsteek de barbecue of warm de oven voor tot ongeveer 200 °C.
Bestrijk de zalmfilet aan beide zijden royaal met de neutrale olijfolie en bestrooi die licht met zout en peper.
Leg op de woodwrap de schijfjes citroen, ze moeten elkaar overlappen. Leg de zalmfilet op de citroen, evenwijdig aan de houtnerf. Leg de verse kruiden erop en bedruppel met een theelepeltje Beerenburg. Rol de woodwrap op en knoop hem dicht met een stukje nat keukentouw.
Gaar het pakketje in ongeveer 15 minuten, draai het halverwege om.
Bedruppel vlak voor serveren met een goede Italiaanse extra vergine olijfolie.
Extra benodigd
Woodwraps (houtvellen), keukentouw
Tips
Je kunt de woodwraps ook dichtknopen met het groene deel van lente-ui. Weken in andere smaakmakers dan water en Beerenburg kan natuurlijk ook.
Opmerking
De kruidigheid van de vulling wordt mooi ondersteund door die van de beroemde kruidenbitter. De oorspronkelijke Beerenburg werd trouwens begin 17e eeuw ontwikkeld door Amsterdamse jeneverstokers. Als basis gebruikten ze een kruidenmengsel van de eveneens Amsterdamse kruidenier Hendrik Beerenburg. De kruidenbitter komt dus niet uit Friesland, zoals veel mensen denken. Er zitten meer dan 70 kruiden in, dus dit bittertje past bij alles.
Kookboek
Het recept 'Woodwrapped zalm met Beerenburg en Italiaanse kruiden' is afkomstig uit het kookboek...
Over inpakken
Meneer Wateetons & René Zanderink
In 'Over inpakken' leren Meneer Wateetons en René Zanderink je modern koken met klassieke en soms ronduit primitieve technieken. Ze laten je zien hoe je aroma's en smaken kunt creëren en behouden door je eten in te pakken in leem... lees verder
© Fontaine Uitgevers. Beeld: Saskia Lelieveld