Zalm met groene asperges, aardappel en hazelnoot
- 2 personen
- 55 min
- waardering 8,3
- Hoofdgerecht
- Frans
- Vis
Ingrediënten
- 300 g Charlotte-aardappels, in vieren
- 2 teentjes knoflook, fijngeraspt
- 2 takjes verse rozemarijn, naaldjes fijngehakt
- 3 eetlepels olijfolie
- 1½ theelepel zeezoutvlokken
- geraspte schil van 1 biologische citroen
- 1 kleine teen knoflook, fijngeraspt
- 2 zalmfilets
- 200-250 g groene asperges (of alleen de kopjes als de stengels houterig zijn)
- 100 g blanke hazelnoten, grof gehakt
- voor de dresing
- 4 volle eetlepels goede yoghurt
- sap van ½ citroen
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Verdeel de aardappels, knoflook en rozemarijn met 2 eetlepels olijfolie en 1 theelepel zeezoutvlokken over een bakplaat die zo groot is dat alles er in een enkele laag op past. Zet 20 minuten in de oven.
Roer intussen de geraspte citroenschil, knoflook, 1 eetlepel olijfolie en ½ theelepel zout door elkaar in een ondiepe kom en schep de zalm en asperges erdoor. Zet weg.
Verlaag na 20 minuten de oventemperatuur tot 180 °C. Leg de asperges op de aardappels en leg de zalm ertussen. Bestrooi met de hazelnoten en zet nog 20 minuten in de oven tot de zalm net gaar is en de asperges knapperig zijn.
Roer de yoghurt en het citroensap door elkaar en dien deze saus op bij de zalm, aardappels en asperges.
Tip
Als je geen Charlotte-aardappels kunt vinden kun je ook andere iets kruimige aardappels gebruiken, in stukken van 2½ cm.
Opmerking
'De eerste keer dat ik dit gerecht maakte was toen er onverwachts een vriendin bleef eten. Ik gebruikte wat ik toevallig in huis had. Het was ontzettend lekker, vooral als je bedenkt hoe snel ik dit in elkaar had geflanst. Asperges, aardappels en zalm zijn een klassieke combinatie en worden hier nog lekkerder door de hazelnoten en flink wat knoflook en rozemarijn.' - Rukmini Iyer
Kookboek
Het recept 'Zalm met groene asperges, aardappel en hazelnoot' is afkomstig uit het kookboek...
De wereldse bakplaat
Rukmini Iyer
In 'De wereldse bakplaat' neemt Rukmini Iyer ons mee op een culinaire reis. Ze verzamelt de lekkerste en verrassendste ovengerechten van over de hele wereld. Met vis, vlees, vegetarische en veganistische recepten is er genoeg smakelijks voor iedereen... lees verder
© Uitgeverij Becht. Beeld: David Loftus