Frisse zalmtartaar met avocado en appel
bereiden
Ingrediënten
- 400 g zalmmoot, spartelvers en zonder huid
- 2 eetlepels grof zeezout
- 3 lente-uitjes
- 1 kleine komkommer
- 1 groene appel (granny smith)
- 1 rijpe avocado
- sap van 1 citroen
- 100 ml slagroom
- 3 eetlepels olijfolie
- ½ bakje shisokiemen
- 4 takjes kervel
- 1 takje dragon
- voor de dressing
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels sojasaus
Bereiden
Bestrooi de zalm met grof zeezout en laat het zout op een koele plaats 15 minuten intrekken. Spoel de zalm daarna snel af en dep hem droog. Snijd de zalm in blokjes, dek deze af met huishoudfolie en zet ze in de koelkast.
Snijd de lente-uitjes in ringetjes (houd wat ringetjes achter ter garnering). Schil de komkommer en de appel en snijd beide in blokjes (houd een kwart appel achter en snijd die in dunne reepjes).
Pureer het vruchtvlees van de avocado met het citroensap. Klop de slagroom met een mespuntje zout lobbig en schep de room voorzichtig door de avocadopuree.
Meng de blokjes appel, de lente-uiringetjes en de blokjes komkommer met de blokjes zalm en giet de olijfolie erover.
Verdeel het mengsel over vier borden en schep er met behulp van twee dessertlepels quenelles van avocadoroom op. Garneer de gerechtjes met een paar shisokiemen, kervel- en dragonblaadjes, lente-uiringetjes en reepjes appel. Zet de borden voor het serveren 30 minuten koel weg.
Verdeel kort voor het opdienen de dressing van olijfolie en sojasaus over de borden.
Kookboek
Het recept 'Frisse zalmtartaar met avocado en appel' is afkomstig uit het kookboek...
Vis en schaaldieren
diverse auteurs
In 'Vis en schaaldieren' vind je tal van bereidingswijzen en ingrediënten om de heerlijkste visgerechten te maken. Verwen je gasten met het beste wat de
... lees verder © Uitgeverij TerraZalmtartaar tips
Reacties op dit recept
- Mariette Ga ik zeker uitproberen.
- Sara Kan ik dit ook maken zonder de avocado?
- Suzanne Erg lekker voorgerecht! Met de avocado en room mix ik nog een flinke toef wasabi mee, doe de crème in een spuitzak en in plaats van een quenelle spuit ik 6-7 toefjes mousse rond het “zalmtorentje” ziet er prachtig uit en smaakt fantastisch. Heel goed in onderdelen ‘s middags voor te bereiden, en vlak voor het eten de borden opmaken. Zoet, zuur, zout, zacht, zalvig en knapperig, alles bij elkaar een goede balans. Én een plaatje op een (donker) bord. Heel goed recept!