Zeewolf met ansjovissaus

  • 4 personen
  • 25 min
  • waardering 7,1
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vis

bevat per portie

  • 230 kcal
  • 27 g eiwit
  • 12 g vet
  • 3 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 100 g groene olijven zonder pit, fijngehakt
  • 6 ansjovisfilets
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 600 g zeewolffilet
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 200 ml witte wijn
  • 2 eetlepels verse (platte) peterselie, gehakt
  • 1 citroen, in plakjes

Bereiden

Meng de helft van de knoflook door de gehakte olijven en zet dit mengsel apart.

Wrijf de ansjovis fijn met de rest van de knoflook. Verhit de olie, voeg de ansjovis met knoflook toe en bak dit zachtjes 2 minuten. Leg de zeewolffilets erbij en bak ze aan elke kant ca. 3 minuten. Schep de vis uit de pan op een schaal en houd de filets warm onder aluminiumfolie.

Roer de kappertjes door het bakvet, schenk de witte wijn erbij en laat de saus iets inkoken. Voeg peper en zout naar smaak toe en roer de peterselie erdoor.

Serveer de zeewolf belegd met plakjes citroen met daarop de gehakte olijven. Geef de saus er apart bij. Lekker met gekookte krieltjes en broccoli.

Variatietip

Lekker als variatie: koude ansjovissaus. Wrijf 6 ansjovisfilets fijn. (Spoel ze eventueel af of leg ze even in de melk zodat ze iets minder zout zijn.) Schep de eidooiers uit 3 gekookte eieren (eiwit wordt niet gebruikt). Meng de dooiers met het sap van 1 citroen door de ansjovis en verdun dit met 4 eetlepels olijfolie tot een vrij dikke saus. Serveer deze over de gebakken zeewolf.

Vervangende vis

Tonijn, tilapia, kabeljauw, pangasius

Kookboek

Het recept 'Zeewolf met ansjovissaus' is afkomstig uit het kookboek...

Over VIS & VIS

het Nederlands Visbureau

'Over VIS & VIS' is een uitgave van het Nederlands Visbureau waarin lezen en genieten op unieke wijze samengaan. Een boek met actuele achtergrondinformatie... lees verder

© Nederlands Visbureau. Beeld: Fotostudio Voorhuis

Waardeer dit recept (11 stemmen)

Zeewolf recept tips

Reacties op dit recept

  • HarryMet tilapia kan het misschien, maar zeewolf moet je er niet aan wagen. Zonde! De anjovis en knoflook in de olie verbranden tijdens het bakken van de vis en gaan teveel de smaak bepalen. Volgens mij moet je de knoflook in schijfjes in de olie bakken en eruit halen. Misschien wordt het dan wat, maar ik doe geen poging meer. Er zijn lekkerder recepten met zeewolf.

    reageren

  • WaikinaBlij dat ik het commentaar van Harry net op tijd zag. Ik had inmiddels de koude ansjovissaus voorbereid, maar heb er toch van afgezien. Zeewolf een heerlijke zachte vis die dus ook een "zachtaardiger" behandeling hoort te hebben. De vis kan gerust een hartige touch gebruiken en anders gewoon een klassieke: bakken met een goed op smaak gebracht boterwijnsausje erbij.

    reageren