Biefstuk met rucola en Parmezaanse kaas van Onno Kleyn
bereiden
Bevat per portie
259 kcal
37 g eiwit
12 g vet
0 g koolhydraten
Ingrediënten
- 1 kogelbiefstuk van 250 g, zonder kerven of klappen
- olijfolie
- stukje Parmigiano Reggiano van 50 g of meer
- rucola
Bereiden
Haal het vlees liefst 15 minuten voor het braden uit de koelkast en zout het vast.
Bak de biefstukken in een drupje olijfolie of gril ze; draai af en toe om. In totaal zou 6 à 7 minuten voldoende moeten zijn, want het vlees moet rood blijven van binnen.
Schaaf ondertussen met de kaasschaaf krullen van de kaas.
Haal het vlees uit de pan en laat het 5 minuten rusten op een plank, afgedekt met aluminiumfolie.
Leg de rucola op de borden of op een schaal. Snijd de biefstuk in plakken, bestrooi met peper, leg het op de rucola en verdeel er de krullen kaas over. Begiet met een straaltje goede olijfolie.
Extra benodigd
Aluminiumfolie
Opmerking
'Het rood laten van vlees is in mediterrane streken een betrekkelijk recente aangelegenheid; in vroeger tijden, toen er nog geen koelkasten waren, werd alle vlees door en door gaar gemaakt om ziekten te voorkomen. Italië begon echter vrij vroeg met het bakken van biefstuk zoals wij hem kennen. Het zou een erfenis zijn van de Engelsen, die sinds de 17e eeuw hun 'Grand Tour' maakten en die beef steak bliefden, wat in Florence de bistecca werd. Op dit moment is de tagliata, een gesneden biefstuk, enorm populair. Maar in kookboeken, zelfs recente, vind je hem niet of nauwelijks.' - Onno Kleyn
Kookboek
Het recept 'Biefstuk met rucola en Parmezaanse kaas van Onno Kleyn' is afkomstig uit het kookboek...
Culinaire vluggertjes
Onno Kleyn
Hoe combineer je verrukkelijke, traditionele smaken met de snelle keuken van vandaag? Onno Kleyn laat zien dat je in een mum van tijd de heerlijkste gerechten uit
... lees verder © Het SpectrumBiefstuk tips
Reacties op dit recept
- Wim Toprecept! Heel makkelijk te maken en ontzettend lekker. Kies een echt goede olijfolie om het geheel mee te besprenkelen.
- Jozef Sorry, maar biefstuk mag nooit op voorhand worden bewerkt met zout, daar hij dan zijn jeugd verliest en minder mals en smakelijk wordt.
- Ger Probeer het eens: vooraf zouten en even in laten trekken. Mals en heerlijk. Trouwens, ik haal biefstuk e.d. minstens een uur voor het bakken uit de koelkast, dan is de ergste kou eraf en dat geeft een lekkerder eindresultaat.
- geelhuis Heerlijk! Makkelijk, snel en om je bordje bij op te eten!
- Lily Gemalen chilipeper, knoflookpoeder, grapefruitsap en zout door de olijfolie gedaan en wat stukjes ansjovis over het gerecht als extra... jammie!
- Monique Lekker hoor, maar dit gerecht ken ik met kalfsvlees... dan is het pas echt Italiaans. En ik ben het er mee eens dat je biefstuk pas mag kruiden als het in de pan ligt. Verder: heerlijk, verrassend en makkelijk!
- martina Suggestie: blus het braadvocht van de biefstuk met een scheut donkere balsamico en laat wat inkoken tot een licht gebonden sausje. Lepel wat van deze saus over het gerecht alvorens de parmezaankrullen erover ts stooien. Nog authentieker!
- Harry Dit is echt lekker. En makkelijk. Het vooraf zouten is prima. Het verlies van het vocht weegt niet op tegen het winnen aan smaak. Ik zou het maar doen.
- Geert Wil je een echt smeuïge biefstuk, zorg dan dat je hem een uur voorgaart in de oven op 60 graden. Daarvoor pak je hem in in aluminiumfolie en leg je hem met de vouw naar boven op een rooster in de oven. Na een uur uit de oven halen en droogmaken met keukenpapier. Je hoeft hem vervolgens nog maar héél kort te bakken. Zo'n 2 minuten aan iedere kant. Voor het kleurtje.