Tournedos met anchoïade, kappertjes en mosterd
bereiden
Ingrediënten
- 4 tournedos, ongeveer 150 g per stuk, of biefstuk van de dikke lende, ongeveer 175 g
- plantaardige olie, om te bakken
- 60 g kappertjes, afgespoeld en gedroogd
- 2 eetlepels dijonmosterd
- voor de anchoïade
- 300 g ansjovisfilets, uitgelekt
- 8 teentjes knoflook, gepeld en gehakt
- 100 ml olijfolie
- 3 eetlepels gehakte peterselie
- paar takjes dragon, kort geblancheerd in kokend water
- 3 eetlepels bieslook
Bereiden
Maak eerst de anchoïade. Doe de ansjovis in een keukenmachine met knoflook, olijfolie, peterselie, dragon en bieslook, en pureer tot een gelijkmatige massa. Doe er 50 ml kokend water bij en klop tot een pasta. Doe deze over in een pot met schroefdeksel en bewaar hem in de koelkast tot je hem nodig bent.
Verwarm zodra je met de bereiding begint de oven voor op 200 °C / gasstand 6. Zet een ovenbestendige koekenpan of koekenpan met dikke bodem op een matig tot hoog vuur. Bestrooi de steaks met een beetje zout. Doe 1½ eetlepel olie in de pan en doe als die heet is de steaks in de pan. Schroei ze dicht tot ze aan weerskanten bruin zijn.
Zet de pan in de oven om de bereiding van de steaks af te maken. Ongeveer 5 minuten voor 'rare' of 7-8 minuten voor medium, afhankelijk van de dikte.
Verwarm intussen een laag van 5 cm olie in een diepe pan met dikke bodem. Als de olie heet is, doe dan de kappertjes erbij en frituur ze ongeveer 30 seconden tot ze krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
Smeer voor het serveren de bovenkant van de steaks in met een beetje dijonmosterd en leg ze op verwarmde borden. Lepel de ansjovissaus erover en strooi de krokante kappertjes over de steaks en langs de rand van het bord. Serveer met een beetje salade of warme haricots verts en nieuwe aardappeltjes.
Extra benodigd
Keukenmachine
Opmerking
'Ik at dit gerecht voor het eerst in Zuid-Frankrijk. Ansjovis lijkt een natuurlijke verwantschap met lamsvlees te hebben, maar ik geloofde niet dat het bij rundvlees zou passen. Maar dat is wel degelijk het geval… en het is nog een verrukkelijke combinatie ook.' - John Burton Race
Kookboek
Het recept 'Tournedos met anchoïade, kappertjes en mosterd' is afkomstig uit het kookboek...
Verborgen smaken
John Burton Race
John Burton Race is een topchef met een passie voor heerlijk eten. In dit boek werkt hij met zijn favoriete ingrediënten: de fijnste groenten en fruit, de
... lees verder © Unieboek - Van Dishoeck