Tournedos clamart
bereiden
Ingrediënten
- 4 tournedos
- 1 klein potje doperwten (ongeveer 280 g)
- 4 of 8 artisjokharten in blik
- 50 g boter
- ½ glas madera
- ½ glas water of bouillon
Bereiden
Breng de erwten langzaam in hun eigen vocht aan de kook. Doe in een andere pan hetzelfde met de artisjokharten.
Leg de tournedos in een pan met 30 gram zeer hete boter, zodat ze mooi aanbraden. Keer ze na ongeveer 1 à 2 minuten, wanneer ze bruin zijn, zonder erin te prikken. Bestrooi ze met zout en peper en bak de andere kant tot er bloed aan de oppervlakte komt. Op dat moment is het vlees 'medium doorbakken'.
Leg de tournedos in een grote warme schaal. Giet de artisjokharten en erwten af. Doe bij de erwten een flinke klont boter. Doe ze bij de artisjokharten die u in de schaal rond het vlees hebt verspreid. Houd alles warm.
Zet de pan weer op het vuur, met de madera en de bouillon of het water. Laat flink borrelen tot de jus tot de helft is ingedikt. Schrap ondertussen de vleesresten met een houten lepel van de bodem. Serveer de saus apart of in de schaal.
Tip
Een tournedos is een ronde plak van de haas of de lende, die de slager afsnijdt met een dun randje vet. U kunt dat wegsnijden voor het opdienen. Wat gebakken aardappelen en een salade erbij en uw menu is compleet.
Kookboek
Het recept 'Tournedos clamart' is afkomstig uit het kookboek...
De kleine cuisine, 350 klassiekers uit de Franse Keuken
Françoise Bernard
Meer dan 350 oerfranse, overheerlijke recepten werden gebundeld in dit compacte kookboek van de grande dame
... lees verder © Uitgeverij Lannoo